FROGN: For tredjeklassinger landet rundt er det snart klar for den aller siste festen før det bærer ut i en voksen tilværelse. For mange betyr dette planlegging allerede fra siste år på ungdomsskolen eller tidlig videregående.
Russegruppa Stas fra Frogn videregående begynte imidlertid ikke før for et år siden.
– Det krever veldig mye å være på buss. Man diskuterer alt når man blir en gruppe, men vi fant fort ut at det var viktigere med samhold mellom oss enn en buss, forklarer Hedda Sandsten Hummel (18) og Linnea Bugge-Thorbjørnsen (18) når Amta er på besøk.
Gruppa består av 19 jenter og de er alle gode venninner. Da russebuss ble utelukket, og det var penger til overs, bestemte jentene seg for å gjøre noe helt spesielt.

Tar grep for å hindre utestengning i russetiden – nå har foreldrene fått brev
– De gjør mye bra for andre
Med stadig økte priser og et utfordrende hverdagsliv for mange så jentene sitt snitt til å hjelpe andre.
– Vi hadde veldig mange dugnader i fjor, blant annet på festivaler. I forbindelse med julen er det en del innsamlinger og for mange er det trangt. Det var mye snakk om folk som slet, så vi ønsket å hjelpe noen som trengte det, forklarer Hedda til Amta.
Til sammen donerte jentene 8.000 kroner til veldedige formål. Halvparten til Kirkens Bymisjon og halvparten til Frelsesarmeen.
Kan brukes som de vil
– Det er to organisasjoner som vi syntes gjør mye bra for andre. Vi visste hvor pengene gikk, og hva de gikk til, det var viktig for oss. Da vi skulle velge organisasjon var det også vesentlig at det var i Norge, sier russegruppa.
Pengene jentene har tjent inn via dugnad har de stått fritt til å bruke på det de vil.
– Vi har tjent inn disse pengene selv, og da det var noe til overs ville vi gjøre noe for andre. Det føltes veldig riktig.

Tente på ideen fra Istahil fra Ski – skal tilby russekjolen hennes til hele landet
Koster tid og penger
Det er et kjent fenomen at russetid koster penger, og russegruppa har brukt noen kroner blant annet på klær.
– Vi har brukt en del på klær og treff. Vi har to stykker som er økonomiansvarlig, og vi har i fellesskap blitt enige om et budsjett. Fram til nå er det helt klart slippfesten som har kostet mest, forteller jentene lattermildt.
En del av konseptet russ er nemlig å feire at man slipper navn på gruppa.
– Vi hadde det i hagen til en av jentene. Da snekret vi bar, ordnet mat og drikke. Det var mye organisering, men også veldig gøy. Man merker at man lærer mye underveis.
Store forventninger
I slutten av april sparkes årets russefeiring i gang. Russegruppa gleder seg stort, men innrømmer at det kan bli en slitsom periode.
– Vi forventer jo at det blir gøy, men har skjønt at det er slitsomt og at man går litt inn i en boble. Fordelen med at vi ikke er på buss er jo at vi kan finne på ting sammen litt mer sporadisk. Da slipper man å forplikte seg til å være så og så mye på bussen, forteller de.
– Russ har jo mange steder et dårlig rykte, hva tenker dere om det?
– Det er jo litt en del av mai måneden, det er viktig å huske at man selv har vært ung også. Vi skal jo også respektere de rundt oss, og ta hensyn. Russen gjør mye bra, blant annet krafttak mot kreft. Det er ikke sikkert at like mye dugnadsarbeid hadde blitt gjort uten russen.
På spørsmålet om hvordan miljøet er blant russen på Frogn videregående kan jentene fortelle at russestyret prøver å inkludere alle.
– Vi har prøvd å være åpne for alle, men ofte blir man sittende sammen med de man henger med. Vi ønsker jo ikke at noen skal føle seg utenfor. Russestyret er flinke på å inkludere alle, blant annet på arrangementene. Det er ikke bare de på buss eller i grupper som får være med, forklarer russegruppa.