Gå til sidens hovedinnhold

John Harald fra Nordre Follo er med og danner nytt politisk parti i sentrum: – Nå trenger vi 5000 underskrifter

John Harald Bondevik fra Nordre Follo er en av frontfigurene i et helt nytt politisk parti.

NORDRE FOLLO: Den ikke ukjente advokaten Geir Lippestad går sammen med tidligere fylkestopper i KrF om å lage partiet «Sentrum». Lippestad sier at det nye partiet skal bli bredere enn KrF.

Blant dem som er med på laget, er Kristin Walstad, som inntil nylig var nestleder i Viken KrF, Dag Sele, som har vært fylkesleder i Hordaland KrF og sentralstyremedlem, og Irene Solli, som har vært andre nestleder i Agder KrF.

Også John Harald Bondevik fra Nordre Follo er med på laget. Geir Lippestad, som er advokat og tidligere har vært næringsbyråd i Oslo for Ap, går nå sammen med tidligere fylkestopper i KrF som tapte retningsvalget i partiet i fjor, om å lage partiet Sentrum.

På underskrift-sanking

John Harald Bondevik er engasjert i det nye partiet.

– I går ble jeg mer oppglødd enn på lenge. Det var ikke fordi Molde spilte om Champions League-plass. I går møtte jeg for første gang Geir Lippestad og flere i styret i partiet Sentrum. Én etter én fortalte vi om hvorfor vi engasjerer oss. Alle snakket fra hjertet og hodet om inkludering, mangfold og utenforskap. Om at valgene vi tar nå er avgjørende for klimaet vårt, og dermed for våre etterkommere. Og om at vi trenger et nytt sentrumsparti som ikke gir makt til fløypartiene. Andre har jobbet for dette lengre enn meg. Nå trenger vi 5000 underskrifter, skriver han på sin Facebook-side.

Les også

Simen Bondevik om forskjellsbehandlingen av broren: – Jeg var sjokkert over at jeg selv ikke hadde lagt merke til dette før han fortalte om det

– Mennesker med ulik partibakgrunn

– Men vi er ikke «det røde KrF», vi er mennesker med ulik partibakgrunn, og jeg tror vi skal bli et mye bredere parti enn KrF, sier Lippestad til NRK.

Det samme er Tom Sverre Tomren, som er prest og har vært fylkespolitiker for MDG i Hordaland.

– Stortinget er målet

Stiftelsesmøtet ble holdt i forrige uke, og målet er å samle de 5.000 underskriftene som trengs, slik at de kan stille til stortingsvalget neste år.

– Stortinget er målet. Kampen mot utenforskap og samfunnsskapte barrierer er vårt DNA, sier Lippestad.

NTB har forsøkt å få kommentar fra Lippestad, men har så langt ikke fått svar.

Ifølge den politiske plattformen som er vedtatt, skal partiet være blokkuavhengig. Plattformen er publisert på nettsiden partietsentrum.no.

Kampen for sårbare grupper og inkludering står sentralt, sammen med et mål om at Norge skal ta imot mennesker på flukt. Samtidig går de inn for at oljeutvinning på norsk sokkel skal avvikles i løpet av 15 år, og de vil støtte EØS.

KrF-topp: Kan ta velgere fra Ap, MDG og SV

Sentralstyremedlem Erik Lunde i KrF sier til NTB at han fikk vite om det nye partiet tirsdag ettermiddag.

– Jeg registrerer at personer fra tre ulike partier har startet et nytt parti med mye av det samme engasjementet som KrF. Jeg skulle likevel ønske meg at de valgte å engasjere seg i det store kristendemokratiske partiet som allerede finnes, sier Lunde.

– Frykter du at det nye partiet kan ta velgere fra KrF slik at kampen mot sperregrensa blir enda vanskeligere?

– Det er vanskelig å spekulere i det. Vi har en plan for å havne solid over sperregrensa ved neste års valg ved å fokusere på våre saker. Jeg tror samtidig at dette kan mobilisere velgere til KrF. Jeg tror mange opplever det som et tap hvis KrF blir svekket i norsk politikk, fordi det er mange spørsmål som det bare er KrF som løfter.

Lunde tror samtidig at det nye partiet også kan hente velgere fra MDG og venstresiden.

– De er tydelige i plattformen sin på at de vil bygge verdigrunnlaget sitt på et sosialdemokratisk, kristendemokratisk og kristensosialistisk tankesett. Det svekker sentrumsorienteringen og gjør at de kan ta velgere fra Arbeiderpartiet, SV og MDG, sier Lunde.

Susanne (28) jobber som ambulansearbeider i Prinsdal: – Det verste jeg har opplevd er at et barn døde

Sentrum vil ha Støre som statsminister

Nystiftede Sentrum definerer seg som blokkuavhengig, men vil støtte Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister hvis partiet får delta i høstens valg.

– Slik den politiske situasjonen er i dag, er det større muligheter for å få gjennomslag for vår politikk i et sentrum-venstre-samarbeid enn i et samarbeid med Fremskrittspartiet, sier Geir Lippestad under et intervju i Politisk kvarter på NRK onsdag morgen.

Tirsdag kveld slapp han nyheten om at han har gått inn sammen med tidligere KrF- og MDG-politikere om å stifte et nytt parti. Lippestad står som en av stifterne av Sentrum og er foreløpig leder for stiftelsesstyret.

– Hvis vi er så heldig at vi får 5.000 underskrifter, at vi blir et parti og kommer på Stortinget til høsten, blir det veldig spennende. Da skal vi sette virkelig krav rundt vår politikk. Det vi egentlig ønsker er at sentrumskameratene kommer sammen, igjen, sier Lippestad.

Han fikk ikke anledning til å utdype hva han siktet til med «sentrumskameratene», men tradisjonelt er det Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som har utgjort sentrum i norsk politikk. Venstre binder seg tydelig til Høyre, noe KrF også gjorde etter den splittende retningsvalget i fjor. Det synes nokså usikkert hvorvidt partiet ved neste korsvei vil vende Høyre ryggen, til fordel for politikere som forlot KrF-skuta nettopp på grunn av retningsvalget.

Lippestad karakteriserte Sentrum som «et bredt parti» som har kampen mot utenforskap i sitt DNA og FNs bærekraftmål som sin veileder.

– Vi tar det beste fra de forskjellige partiene og putter det i Sentrum. Det er vår tanke, sier han.

Kjell Magne Bondevik negativ til nytt sentrumsparti

Da ble det også kjent at Bondeviks sønn, John Harald Bondevik, som tidligere har sagt at han har stemt på Miljøpartiet De Grønne, er med på laget.

Nettavisen har snakket med sønnen, John Harald Bondevik, onsdag formiddag.

- Hva synes du om at din far ikke støtter partidannelsen?

- Dette er mitt utspill, og jeg vil ikke gå inn i offentlig debatt med ham om dette, sier sønnen til Nettavisen.

- Er du overrasket over hans standpunkt?

- Som sagt, det vil jeg ikke kommentere, svarer han.

John Harald Bondevik forteller at de nå jobber iherdig med å skaffe de 5000 underskriftene som er nødvendige for å stille stortingsliste.

Jobbet med en stund

Ifølge NRK skal det ha blitt snakket løst om et nytt parti allerede etter KrFs veivalg høsten 2018.

- Jeg ble kontaktet etter en kronikk jeg skrev i NRK den 20. september, så for meg er dette ferskt, sier sønnen til Nettavisen.

Høsten 2018 gikk KrF inn i Erna Solbergs regjering, noe som gjorde at daværende partileder Knut Arild Hareide trakk seg.

Kommentarer til denne saken