Jul på middelaldersk vis i Ski

Av

Du ønskes velkommen til Midddelalder Jol i Ski Middelalderkirke, lørdag 7. desember klokken 14.00.

DEL

SKI: Ensemble Freithoff presenterer skandinavisk julemusikk fra middelalderen fra samlingen Piæ Cantiones og julemusikk fra de britiske øyene fra 12.-14. hundretallet. Det blir også musikk av samtisdskomponistene Tavener, Pärt og Ånesen, som reflekterer rundt middelalderens tonespråk. Musikken flettes sammen med gamle legender og sagn knyttet til julen. Konserten er arrangert av Ski Historiske Konserter.

Ensemble Freithoff: Helene Wold, sopran, Daniel Sæther, kontratenor, Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyte og Vegard Lund, lutt og Kristine Rustad, Fidel

Variert

Ensemble Freithoff opptrer i mange ulike kammermusikk-konstellasjoner og mindre orkesterbesetninger. Ensemblet utgjorde kjernen i forestillingen Alvedronningen (Purcells «Fairy Queen») på Havlyst Teater, Ramme gård, sommeren 2011 og har siden gjort en rekke rene konsertproduksjoner i tillegg til sceniske produksjoner. I løpet av det siste året har de turnert med forestillingen «Spurv i øyet» sammen med skuespiller Marit Grefberg; en dramatisk reise i middelalderens musikk og poesi.

Ensemblet har arrangert egne festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommeren 2012 og på Linderud gård i forbindelse med 1814-jubileét sommeren 2014. Publikumsrekorden ble allikevel satt da ensemblet hadde sin debut på Hovedscenen på Den Opera og ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa, påsken 2014.

Året 2014/ 2015 besto av en rekke fremførelser ved forskjellige festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barokkfest og konserter i ulike kirker og kulturhus rundt omkring i landet. De turnerte med produksjoner som kammeroperaen «Il Duello Amoroso» med barokkdanser Elizabeth Svarstad, forestillingen «Spurv i øyet» og flere rene konsertproduksjoner. Ensemblets navn kommer fra den norske komponisten Johan Henrik Freithoff, som var en av de første norske barokk komponistene.

Navnet indikerer at ensemblet ønsker å sette fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiske forbilder. Ensemblet ønsker også å utvide repertoaret med nyskrevet musikk på gamle instrumenter. De første forsøkene på dette kom med Caroline Eidsten Dahls CD-utgivelse «Blockbird» (etter Thommessens verk) i samspill med ensemblets medlemmer, med norsk blokkfløytemusikk, som ble lansert på Lawo Classics i oktober 2014. Våren 2019 kom ensemblets første CD med musikk av skandinaviske barokkomponister, også på LAWO Classics. Den har mottatt stor interesse og strålende omtaler i inn-og utland.


Artikkeltags