Julen er en høytid med mange store utgiftsposter. Ved å starte forberedelsene nå, er det enklere å unngå at julehandelen blir så dyr at du får økonomiske problemer når høytiden kommer.

– Våre undersøkelser viser at 1 av 4 planla å handle julegavene på kreditt i fjor. Med god og tidlig planlegging kan du kutte kostnadene betraktelig, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun oppfordrer dem som vet at det blir vanskelig å få endene til å møtes i desember, om å begynne å avsette penger til julehandelen allerede nå.

– Det høres kanskje litt voldsomt ut å begynne å forbereder seg til jul i oktober, men med oppsparte midler møter du julehandelen mer forberedt. Dessuten unngår du å tære for mye på desemberlønna, påpeker Reitan.

Hun oppfordrer også folk til sette opp et julegavebudsjett, slik at du allerede nå kan danne deg et bilde av hvilke kostnader du må regne med.

– Sett opp en oversikt over hvem du skal kjøpe julegaver til, be om ønskeliste og vær på utkikk etter gode tilbud. Da er det større sjanse for at julehandelen både blir billigere og mindre stressende, sier Reitan.

I fjor passerte julehandelen i Norge 50 milliarder kroner, og det var ny rekord. Vi handlet for 2, 5 milliarder mer enn i 2013, en oppgang på cirka 5 prosent.

– Nordmenn åpner villig lommeboken på vidt gap til jul, og vi bruker langt mer enn våre nordiske naboer. Nå blir det spennende å se om usikkerheten knyttet til utviklingen i norsk økonomi vil påvirke julehandelen, uttaler Elin Reitan. (ANB)