Norske juletreprodusenter frykter ikke plasttrær

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I flere år har forhandlere meldt om økt salg av kunstige juletrær. Men salget av ekte trær er stabilt. Norske juletredyrkere klarer ikke å produsere nok til å dekke etterspørselen.

DEL

– Vårt inntrykk er at salget er veldig stabilt, vi har ikke hatt noen nedgang på grunn av plasttrær, sier styreleder Bjørn Helge Bjørnstad i bransjeorganisasjonen Norsk Juletre til NTB.

Han anslår at om lag 90 prosent av norske husstander har juletre, og at 80 prosent av disse er ekte vare:

– Våre om lag 450 medlemmer over hele landet leverer rundt 1,5 millioner trær hver jul. Det er ikke nok, så vi må fremdeles importere fra Danmark.

Hausset opp

Bjørnstad tror det kunstige juletreets inntreden er hausset opp:

– Vi registrerer at det har vært en jevn økning i salget av plasttrær, men siden det ikke går ut over vårt salg, tror jeg dette dreier seg om at folk har juletre i flere rom eller ute.

Alle store forhandlere av kunstige juletrær NTB har kontaktet, melder om salgsøkning i fjor og ny, forventet salgsøkning på om lag 20 prosent i år. Sortimentet utvides og inkluderer nå trær som koster fra et par hundrelapper og opp til 35.000 kroner, med og uten innebygd lys, med og uten snø eller andre effekter.

– Trenden er at flere velger et kunstig tre med god kvalitet, de med såkalte «ekte nåler», som ser så naturtro ut som mulig. De fineste er håndmalt, for å se mest mulig ekte ut. Man skal kjenne på det for å oppdage at det er et kunstig tre. Kundene ønsker ofte flere trær i huset: På barnerom, ved inngangsparti og på innglassede terrasser. Mange feirer også jul på hytta og tar med et kunstig tre dit. På hytta pynter de treet tidlig, slik at alt er klart til de kommer, sier Aase Moland ved Hageland kjedekontor.

Kresne

Folks krav til at kunstige trær skal se naturtro ut, ser paradoksalt nok ut til å ledsages av et krav om at ekte trær ser kunstige ut:

– Det er vel den eneste store endringen vi har opplevd i markedet de siste årene: Folk stiller oftere krav til at trærne skal se symmetriske og fyldige ut, som et sånt formklippet tre fra Disney-tegnefilmene, sier Bjørnstad i Norsk Juletre.

Han opplever også økt krav om holdbarhet – trær som ikke drysser.

– Vi ser også en dreining mot at flere trolig setter opp treet tidligere i advent, slik at vi begynner salget nå i begynnelsen av desember. Men 75-85 prosent av salget er fremdeles uka før jul. I år, med julaften på torsdag, vet vi av erfaring at tresalget blir helga før.

Artikkeltags