Nå skal breiflabber fra Bergen bygge pepperkakeby i Ås

Pepperkakebyen i Bergen i 2016, med til sammen 2110 byggverk.

Pepperkakebyen i Bergen i 2016, med til sammen 2110 byggverk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bergensforeningen Breiflabb på NMBU vil lage en liten utgave av den verdensberømte pepperkakebyen, og det i Ås!

DEL

ÅS: Siden 1991 har Bergen bygget verdens største pepperkakeby. Nå vil utflyttede bergensere starte en lignende tradisjon i Ås.

Bergensforeningen Breiflabb på NMBU inviterer studenter, foreninger, kollektiver, vennegjenger, skoler, barnehager og privatpersoner til å være med å lage årets pepperkakeby i Ås.

- Dette er åpent for absolutt alle. Det må være pepperkaker, men det må absolutt ikke bare være hus, sier "sjefsflabb" Elsa Sveindal Rosfjord, i Bergensforeningen på NMBU til Ås Avis.

Hus, båter, tog, trær og andre kreative byggverk, kun fantasien setter grenser, forteller hun.

Breiflabbkoloni

Breiflabbkolonien på NMBU vokser for hvert år og teller nå mellom 30 og 40 medlemmer. Bergensere er som kjent av den patriotiske sorten. Dette blir som å få et lite (pepperkake)stykke Bergen 50 mil hjemmefra.

- Jeg har levert inn hus til pepperkakebyen i Bergen hvert år. Da jeg kom til Ås syntes jeg det var litt kjipt av vi ikke hadde noen her. Vi tenkte på å gjøre det i fjor, men det ble det for kort tid. I år satser vi for fullt, sier masterstudenten på Eiendomsfag.

Studentene er i gang med pepperkakedugnad og har begynt å lage kulisser. Sammen med bidragene fra Ås-folket håper de å bygge en pepperkakekreasjon det står respekt av.

- Vi vil ikke at det skal være glissent, dette skal være en skikkelig by, forteller hun.

- Og rekorden fra Bergen på 2110 pepperkakegjenstander fra i fjor, står for fall?

- Hehe...nei, vi prøver absolutt ikke å slå Bergen. Det er det samme om det kommer 10 eller 50 bidrag. Vi vil bare skape skikkelig julestemning.

Pepperkakebyen skal stå i Cafeklubben på Samfunnet i Ås og vil være åpen fram til 20. desember.

- Alle er hjertelig velkommen til å komme i julestemning, forteller Sveindal Rosfjord til Ås Avis.

  Timelapse av byggingen av verdens største pepperkakeby

  Tror den får stå i fred

  - I 2009 ble flere hundre pepperkakehus, laget av barn fra hele Bergen, smadret av vandaler. Dere er ikke redd for at feststemte studenter kan bli litt hardhendte med de skjøre byggverkene?

  - Hehe....Pepperkakebyen settes opp etter at alle alkoholrelaterte arrangementer er avsluttet for året, så vi forventer at den får stå i fred.

  Innlevering av pepperkakebidrag skjer 29. november mellom 12-14 og torsdag 30. november mellom 18-20 i Cafeklubben på Samfunnet.  Offisiell åpning er 1. desember kl. 18.

  Artikkeltags