Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du betale julegavene med kredittkort i år

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordmenn handler stadig mer med kort, men når du handler inn årets julegaver kan det lønne seg å la debetkortet ligge i lommeboken og heller dra kredittkortet.

Stresser man med julehandelen kan man ende opp med å bruke unødvendig mye penger. Samtidig bør du ta forhåndsregler ved innkjøp, særlig ved netthandel og særlig ved kjøp av gaver til andre. Når du handler med kredittkort har du mer sikkerhet enn ved debetkjøp. I tillegg gir mange kredittkort rabatter og bonuser, skriver Dinero.no i en pressemelding.

– Starter man i god tid og setter opp et budsjett kan man komme billigere unna med juleshoppingen. Bruker man et kredittkort i tillegg kan man oppnå desto flere fordeler, understreker daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.

Flere rettigheter med kredittkort

Visste du at du har flere rettigheter dersom du betaler med et kredittkort i stedet for et vanlig debetkort når du handler? Ifølge finansavtalelovens paragraf 54 b har nemlig kredittyter, altså utsteder av kredittkortet ditt, det samme ansvaret som selger ved kjøp. Det betyr at kredittkortselskapet må ta støyten for en eventuell reklamasjonssak dersom selgeren som du har kjøpt varen av ikke føyer seg etter reklamasjonskravet ditt.

Slås butikken du har kjøpt nettbrettet i konkurs, er det tilsynelatende ingen å reklamere til dersom det plutselig skulle gå i stykker. Har du derimot betalt med kredittkort kan du reklamere til banken som har gitt deg kredittkort, siden de er lovpålagt å følge opp reklamasjonssaken. Det betyr at du fremdeles kan få tilbake pengene dine, noe som er særlig viktig dersom du handler dyre gaver til kjente og kjære.

– Å betale elektronikk og litt dyrere ting med kredittkort gir et større forbrukervern enn om du bruker det vanlige bankkortet ditt. Jeg betaler alltid med kredittkort for å unngå å gå på en smell, sier Fagereng.

Det samme gjelder dersom du bestiller julegavene på nett. Får du ikke varen du har bestilt, eller blir du kanskje svindlet etter kjøp på markedsplasser som Finn.no eller eBay? Dersom iPaden du har bestilt til poden i realiteten viser seg å være en trefjøl kan du støtte deg til finansavtaleloven og klage til kredittyteren din.

Benytt deg av kortets bonuser og rabatter

Det finnes flerfoldige kredittkort med rabatter og kredittkort med cashback og bonus på det norske markedet. Vet man å utnytte disse fordelene kan man spare store summer i året.

Mange kredittkort lar deg handle i utvalgte nettbutikker til rabattert pris, og noen kredittkort gir rabatt på mat- og dagligvarehandel. Noen kredittkort har dessuten større, månedlige rabatter eller tidsavgrensede tilbud dersom du handler med deres kort. 

Ifølge næringslivets hovedorganisasjon Virke, kommer nordmenn til å svi av hele 56,3 milliarder kroner i desember. Det er 20 % mer enn resten av årets måneder, og i snitt punger hver nordmann ut i overkant av 10 000 hver i julemåneden. Omtrent halvparten av denne summen går med til mat- og dagligvarer. Med kredittkort med rabatt på dagligvarer kan du spare inn noen kroner på årets julemat. 

– Ellers i året kan man spare store summer på drivstoff og lignende med kredittkort, og bruker man et fordelskort i julen kan man støte på sesongspesifikke rabatter og gode tilbud. Det viktigste deretter er at man kan betale tilbake det man skylder til banken sin.

Kredittkort gir forskudd på penger

En annen åpenbar fordel er at kredittkort gir muligheten til å kjøpe i dag og betale i morgen, men her bør man være forsiktig. Følg budsjettet ditt og ikke gå over stokk og stein når du drar plastikkortet ditt – har du ikke mulighet til å betale når fakturaen kommer i innboksen vil det løpe renter på det du har brukt. Og det kan bli dyrt.

– Mange føler press på seg til å bruke mer enn de har på julegaver. Det fraråder vi på det sterkeste. Jeg anbefaler at man tenker seg om to ganger før man bruker mer enn man har råd til å betale tilbake på kort tid. Bruk heller kredittkortet til din fordel, understreker Fagereng.

Vanligvis har man inntil 45 dagers rentefri kreditt med kredittkort. Dersom du kommer over et salg som er for godt til å stå over eller favorittbutikken din har en tidlig julekampanje har du mulighet til å slå til på varpet med et kredittkort selv om du ikke har nok penger akkurat nå.

Som kjent har man halv skatt i desember, og planlegger du godt nok kan du betale tilbake det du skylder uten å måtte betale renter. Slik kan du spare store summer på julegavene.

Kommentarer til denne saken