Gå til sidens hovedinnhold

Det er den store byttedagen, men mange kvier seg for å bytte julegavene de ikke har bruk for

Artikkelen er over 3 år gammel

Mer enn 4 av 10 nordmenn velger å beholde julegaver de hverken liker eller trenger. - Hovedproblemet er nok at mange ikke ønsker å såre giveren, sier Pia Sofie Høst i Forbrukerrådet.

VINTERBRO: Det går rolig for seg på morgenen 3. juledag på Vinterbro senteret, første dag butikkene åpner opp etter julaften. I følge tall fra Virke har nordmenn brukt 10.700 kroner på julegavehandelen i år - og det er denne dagen gavene skal leveres tilbake.

- Det er nok litt stille før stormen akkurat nå, sier butikksjefen på Narvesen på Vinterbrosenteret, Bjørn Simonsen, som har jobbet i butikken i 22 år. Han vet det pleier å være fult trøkk med kunder som skal bytte varer på senteret denne dagen, og har en ekstra ansatt på vakt.

Simonsen har merket en tendens til at nordmenn kjøper mindre konfekt på Narvesen, men at de selger mer skraplodd, adventskalendere, blader, bøker og julekalendere.

- I år har vi solgt over 4500 julekalendere, og i dag kommer folk for å få gevinsten. Men er det mer enn tusen kroner overfører vi.

 

Alt unntatt en drage

Det er ikke mange kunder og ansatte på Vinterbro som er på senteret for å bytte gaver. Familiefaren Christian Englien var overrasket over at hvor lite folk det er på senteret. Han har byttet en gave, og skal videre for å kjøpe skøyter som er på tilbud i romjulen til barna Anabell, Emeline og Leon.

- Det kan bli litt mye gaver på julaften, men det er jo veldig stas for barna. Som voksen kan man jo styre seg litt, sier han.

Mellomstemann i søskenflokken, Leon, var storfornøyd mesteparten av gaveønskene var oppfylt, og skal ikke bytte vekk noe.

- Jeg fikk alt jeg ønsket meg untatt en drage, skryter han.

Vil ikke at gaven skal bli liggende i en skuff

Pia Sofie Høst i Forbrukerrådet mener det er bra at folk bytter gaver de ikke trenger eller har behov for, og synes godt at enda flere burde bytte gaver de ikke bruker. Det er positivt både for miljø og lommebok.

- Vi har gjort en undersøkelse som viser at 4 av 10 ikke bytter en gave de ikke liker eller trenger. Vi ser også at miljø har blitt en økende begrunnelse til at folk vil bytte, folk vil ikke sløse.

Hun tror at hovedproblemet til at man ikke vil bytte er at man ikke vil såre giveren.

- Jeg forstår begrunnelsen godt, men jeg mener det er viktigere at man tar i bruk det de får. Hvis jeg gir noe til noen andre, vil jeg ikke at det skal bli liggende i skuff. Da er det et mye bedre alternativ å bytte, sier hun.

Bølge av biografier

I følge Forbrukerrådet er bøker blant varene som blir mest byttet i romjulen. Hun tror det kan ha å gjøre med at det oftest er god service for å få byttet, og at man oftest ikke trenger byttelapp. På bokhandleren Notabene på Vinterbro er det bøker som handler om mat og hobby som blir byttet mest.

- Folk handler ting de tror noen liker, men som ikke faller helt i smak. Vi bytter mindre skjønnlitterære bøker, for jeg tror de ofte treffer bedre, sier Camilla Søderlund i Notabene.

Hun forteller at det har vært en bølge av salg på biografier i løpet av denne førjulsperioden, uten at hun kan tallfeste det. Biografien til Erik Bye og Lothepus har vært blant de mest solgte.

- Det har tatt helt av på salg av biografier, folk har kjøpt mye mer av det i år enn i fjor, sier hun.

 

Et stort smil

Søderlund forteller at nesten alle som bytter gaver på Notabene har byttelapp, men at de ofte lar kunder bytte bøker så lenge de selv selger dem. Høst fra Forbrukerrådet forteller at det er viktig å sjekke kvitteringen, for ofte har man rett til å få pengene tilbake, ikke bare tilgodelapp. Hun har et godt råd å gi til alle som skal bytte;

- Du kommer langt med et stort smil i butikken. Det er ingen tvil om at du får bedre service hvis man er litt ålreit.

Kommentarer til denne saken