SKI: Du har kanskje sett ham før. Den entusiastiske treneren i Oppegård idrettslag, Stål-Rune Jensen, dukker titt og ofte opp i ØBs sportsspalter.
I over 20 år har han sørget for at barn og ungdom med spesielle behov får utfolde seg gjennom sportslige aktiviteter som friidrett og skøyter.

– Jeg har sagt det hele tiden, jeg tror det er et kall. Jeg var jo støttekontakt for psykisk utviklingshemmede før jeg fikk en psykisk utviklingshemmede datter, Lise (17), forteller Kråkstad-mannen.

Lise var blant utøverne som representerte Norge under Special Olympic i Athen i fjor. Og over nyttår bærer det av gårde til Special Olympics i Sør-Korea for å konkurrere i vinteridrett og skøyteløp. Skøytegruppen i Oppegård med sine 20 aktive medlemmer er Norges største klubb for ungdom med behov for tilrettelagt trening, og fire fra gruppen representerer Norge i Sør-Korea.

Stål-Rune har tre barn med kona Linda. I februar i år tok ekteparet til seg en fostersønn, Stian, som også er psykisk utviklingshemmet. Han er den fjerde på laget i Sør-Korea.

– Fantastisk stå på-person

I tillegg til å være trener for idrettslaget i Oppegård, reiser Stål-Rune rundt og holder foredrag om tilrettelagt idrett. Han sitter videre som leder i et boligprosjekt, hvor målet er å bygge egne boliger for ungdommer som trenger tilrettelegging.

– Dette er en kar som virkelig fortjener å bli satt litt ekstra pris på, mener samarbeidspartner Karianne Gjevik i boligprosjektet.
– Han er en fantastisk ståpå-person, som hele tiden arbeider for disse barna med spesielle behov, roser hun.

– Det blir livet mitt. Jeg står på til jeg ikke orker mer. Og det blir nok 50 år til, humrer en takknemlig Stål-Rune når ØB over-rekker ham julegleden.

Special Olympics:

* Special Olympics er verdens største idrettsbevegelse for mennesker med ­utviklingshemming, og tilrettelegger ­trening og konkurranser for 3.5 millioner utøvere i over 180 land. Hovedkontoret ligger i Washington, USA. Europakontoret er lokalisert i Brussel.
* Utøvere på alle ferdighetsnivåer trener og konkurrerer i 30 sommer- og vinteridretter; lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
* Special Olympics 2011 i Athen var det ­største idrettsarrangementet i verden i 2011 med hele 7500 utøvere.
* Norge stilte med 43 utøvere, 13 trenere, fire assistenter, en delegasjonsleder og en assisterende delegasjonsleder. Det er den største troppen Norge har sendt noen gang.
* De norske utøverne konkurrerte i­ ­svømming, friidrett, fotball, golf, rytmisk gymnastikk, judo og håndball.
* De fra Oppegård Idrettslag tok tre sølv og en bronse. Mens hele den norske troppen tok et gull (håndball, kvinner), seks sølv og to bronse.
* Neste Special Olympics går av stabelen i Pyeongchang i Korea i 2013. Da er det vinteridrett som står på programmet.