Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du levere juletreet ditt gratis

Gode råd for å kaste ut jula

Artikkelen er over 6 år gammel

SKI: Bilene som ruller inn på Bølstad gjenvinningsstasjon er lastet med store mengder julesøppel. For ved Follo Rens tre gjenvinningsstasjoner kan du og jeg levere inn både gamle juletrær og julepapir gratis.
Og det vet mange å benytte seg av.

En av dem som ville kvitte seg med juletreet, var Tor Karlsen fra Ski. Han hadde en edelgran på hengeren, fortsatt frisk og irrgrønn i fargen.
Men nå er altså julen over for denne gang for de fleste.

– Vi satte inn juletreet bitte lille julaften, så treet har gjort jobben sin, sier Karlsen, som også benytter anledningen til å levere inn annet avfall når han først har tatt turen fra Ski til Bølstad.

Mange hundre juletrær

Stasjonsleder Tom Gross på Bølstad gjenvinningsstasjon har ikke tall på hvor mange juletrær som leveres inn til oppkverning hvert år.

– Det er helt sikkert flere hundre, sier han til ØB, og geleider bilførerne med trær til avdeling for hageavfall. Haugen med gamle juletrær er foreløpig ikke så stor.

Ikke alle gjør som Tor Karlsen, som leverer juletreet umiddelbart etter at det er høstet, og fjernet fra stuen.

– Mange slenger bare trærne ut på verandaen eller i hagen. Og der blir de ofte liggende helt til våren. Når det nærmer seg 17. mai og folk vil ha det fint og ryddig rundt seg, så kjøres ofte de brune, visne juletrærne til oss, forteller Gross.

Juletrærne som leveres inn på gjenvinningsstasjonene i Follo, kvernes opp sammen med annet hageavfall og blir til kompost

Julepapir

Leire og omdiskuterte fargestoffer er noen av ingrediensene i julegavepapir, som du også kan kvitte deg med gratis.
Mesteparten av det billige papiret er glanset, farget og spesialbehandlet på en måte som belaster miljøet, både når det produseres og når det havner i søplet.

Resirkulert gavepapir øker kostnadene til sortering og produksjon, og gir dårligere kvalitet på ferdigprodusert nytt papir. Vanlig julegavepapir har så dårlig kvalitet at det ikke skal gjenvinnes. Det inneholder minimalt med papirfiber, og egner seg kun til forbrenning.

Restavfall

– Julepapir er restavfall, og skal ikke kastes hjemme i papirdunken for papiravfall. Kast det heller i restavfallet hjemme. Alternativt kan det levers inn på gjenvinningsstasjonene våre, sier Gross.

Det tilbudet var det mange som benyttet seg av fredag ettermiddag. Svære poser med sammenpresset papir forsvant i containerne.

– Vi oppfordrer publikum til å sortere gavepapiret hjemme. Det skal være rent, og vi passer på at folk ikke kaster det sammen med for eksempel matavfall, sier stasjonslederen ved Bølstad gjenvinningsstasjon.

Kommentarer til denne saken