Julestemning i vogna da 40 juleposer nådde frem

ET TILTAK MED MENING: Kafé med mening deler ut mat til rusmisbrukere mellom Ski stasjon og storsenteret hver onsdag kveld. Katrine Behsert (til venstre) fikk onsdagens ildsjelpris av varaordfører Camilla Edi Hille.

ET TILTAK MED MENING: Kafé med mening deler ut mat til rusmisbrukere mellom Ski stasjon og storsenteret hver onsdag kveld. Katrine Behsert (til venstre) fikk onsdagens ildsjelpris av varaordfører Camilla Edi Hille. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kafé med mening sørger for god mat til rusmisbrukere fra hele Follo hver onsdag kveld. Nå ble det ekstra julestemning.

DEL

SKI: 40 juleposer fikk bein å gå på, i tillegg til den vanlige serveringen.

– Disse juleposene hadde vi ikke hatt muligheten til hvis ikke DNB hadde gitt oss 10.000 kroner, sier Katrine Behsert, en av de mange ildsjelene i Kafé med mening.

Posene var fylt med mye god mat som gjør julen til noe spesielt, også for stamkundene ved den elefantprydede vognen. Noen kommer hver uke og andre kommer annenhver uke.

– Det er veldig fint. Jeg lever alene, sier en av brukerne, som setter pris på å få god, næringsrik varmmat og få med seg mat hjem også. Ikke minst setter han pris på å få litt god hundemat til sin firbeinte venn også.

– Fra vi åpnet 1. mai var det en eller to som stakk innom. Over sommeren har det tatt seg opp. Vi har 20–30 som kommer innom hver onsdag. De kommer fra Ås, Kolbotn, Oppegård og Langhus også. Vi har en som sykler hit fra Ås, så vi må få lagd dette prosjektet i andre kommuner også. Det finnes vel flere snille Rema 1000-sjefer i Follo, sier Katrine Behsert.

– Dette er fantastisk

Gårdeier Lars Bjertnæs har gitt dem lov til å parkere Kafé med mening-vognen inntil Stasjonstorget. Der står åpningen diskret bort mot togsporene, men samtidig sentralt utenfor hovedinngangen på Ski Storsenter.

– Parkeringsvakten kommer hver gang. Da serverer vi ham kaffe, sier Katrine Behsert med et smil.

– Rutheim Eiendom støtter jo kultur i Ski sentrum og byutvikling. Dette tiltaket er bare fantastisk og skal støttes både nå og i fremtiden. Byen vår trenger mangfold, sier Lars Bjertnæs.

– Lars bidrar med parkering. Meny i Nordbyveien, Britts Café og SeBra og Ski Bygg sørger for brød og rundstykker. Frivillige sørger for suppe. Alle bidrar litt. Det er alle de små tingene som gjør at det funker, sier Katrine Behsert.

Varm suppe

Denne onsdagen var det pinnekjøttsuppe som sto på menyen.

– Pinnekjøttsuppe er et ålreit alternativ hvis du har for mye pinnekjøtt etter julen. Hva gjør du? Du blir jo lei av å spise pinnekjøtt dag 1, 2, 3 og 4. Så frys det ned og bruk det som enten suppekjøtt eller lapskauskjøtt. Da tar du vare på kraften også. Det blir veldig godt, sier Solvor Elisabeth Larsen fra Langhus, en av de mange frivillige som gjør en innsats for Kafé med mening.

– Jeg har stått og kokt pinnekjøtt i to dager nå, så hjemme hos meg lukter det jul allerede, sier hun.

Ildsjelprisen

Katrine Behsert står på. Hun hadde invitert varaordfører Camilla Edi Hille, men fikk seg en gedigen overraskelse og tårer i øyekroken. Hille overrasket henne med prisen som onsdagens ildsjel i Ski kommunes ildsjelkalender 2017.

– Det er veldig hyggelig å få gi deg denne prisen samtidig som jeg var invitert hit, sa varaordføreren.

Som Venstre-politiker, og ansatt sentralt i partiet, har hun engasjert seg for at det skulle bli en realitet.

– Dette prosjektet har vært på statsbudsjettet i to år. For Venstre har det vært viktig med rusprosjekter. Alle lokalpolitikere kan ønske seg ulike typer prosjekter inn til Venstre. Da ønsket vi her at Kafé med mening skulle få penger. De har fått 300.000 kroner på statsbudsjettet i to år nå. I potten som er i statsbudsjettet nå, ligger det 336 millioner kroner man kan søke på til ulike tiltak innen rus og psykiatri. Så det er bare for Kafé med mening å søke om midler til videre drift. Det er gode muligheter for å få penger videre hvis søknaden er god, sier Camilla Edi Hille.

Artikkeltags