Kampen mot klimakrisen er tapt for lenge siden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå som kommunevalget nærmer seg er det mange politikere som slår et slag for gode klima- og miljøløsninger. Og hver gang stiger min bekymring.

Klimakrisen har sin årsak i menneskelig aktivitet, men det vi ser er en eksplosiv befolkningstilvekst. Eneste løsning burde da bli å stoppe den eksplosive befolkningsvekst globalt. Men dette er elefanten i rommet som ingen vil snakke om. Svært mange land dobler befolkningen hvert 30. år, samtidig som at 50% av befolkningen er under 20 år. Noen eksempler på miljøproblemer:

  • Klimagassutslippene øker hele tiden, målet om en redusering synes helt urealistisk.
  • Tap av naturmangfold akselerer, 20% av verdens arter står nå i fare for å dø ut. Selvfølgelig, ny befolkning krever plass. Byene eser ut, skog erstattes med jordbruksland.
  • Det vil snart bli mer plast i havet enn det er fisk. Etter å ha sett NRKs TV-serie «Vi drukner i plast» er det ingen tvil om at dette vil skje.

Selv Norge har langt fra en bærekraftig befolkningsvekst. Norge har som klimamål 40 % kutt av CO2-utslippene innen 2030, målt fra 1990. Status (juni 2019) er at klimagassutslippene i Norge øker. Og forklaringen er enkel, i 1990 hadde Norge en befolkning på 4,22 millioner, nå er befolkningen på 5,3 millioner. Tilvekst på 25%, så kuttet i utslippene pr. innbygger må reduseres med mye mer enn 40%. Og i 2019 er SSB’s anslag på 5,74 millioner, tilvekst på 36%. Nødvendig klimakutt pr. innbygger for å nå målet om 40% på landsbasis virker både urealistiske og uoppnåelige.

Og selv om Norge og Europa skulle nå sine miljømål, vil dette være uten betydning. EU-området (inklusive Norge) står for kun 15% av verdens energiforbruk. Selv om dette går ned til null, vil dette raskt ble spist opp av økningen i verden forøvrig

Bjørn Jensen, Kolbotn - bekymret bestefar

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken