NORDRE FOLLO/ÅS: Pinseværet for Follo, med utgangspunkt i Ski, viser strålende sol og pent vær, og opp mot 22 grader på det varmeste, ifølge yr.no fredag formiddag.

Da er det en ting som gjelder for deg som er hjemme i pinsen – ut på tur, aldri sur.

Men hvor skal man reise? Vi i ØB elsker å gå tur i nærmiljøet vårt, og deler gjerne våre gode turtips med deg. Så er det nok sikkert også mange andre perler der ute du kan turen til, men vi får ikke tatt med oss alle. Du kan gjerne dele dine turtips i kommentarfeltet nederst i saken, hvis du ønsker det, men her er ti noenlunde enkelt tilgjengelige steder for familier å ta turen.

Du trenger ikke være Lars Monsen eller topptrent for å ta noen av disse turene. Vi vil selvfølgelig sette på ei kartnål slik at du enkelt kan finne frem.

1. To tårn

I Nordre Follo er det to, flotte utkikkspunkter, nemlig Branntårnet og Hjellsåstårnet. Branntårnet på Grønliåsen er 19 meter høyt, mens Hjellsåstårnet er tolv meter høyrt. Herfra har du utsikt i alle himmelretninger, og det er heller ikke langt å gå fra parkeringa til noen av de to tårnene.

For å komme deg til Branntårnet på Grønliåsen, anbefaler vi deg å parkere ved Tårnåsen skole og gå ut derfra. Hjellsåstårnets beste utgangspunkt er fra Granerud skytebane i Kråkstad. Begge turmål har flotte turstier overalt, og er heller ikke langt fra der du setter fra deg sykkelen, eller bilen dersom du skulle måtte kjøre.

Branntårnet på Grønliåsen

Her ser du et bilde på Branntårnet på Grønliåsen, som Per Ulv Haukeland har reist med sine egne hender og midler. Fra tårnet kan du se i alle himmelretninger. 


Tårnet er 19 meter høyt, men har flere etasjer du kan velge å gå opp i.

Hjellsåstårnet

I Gaupesteinsmarka finner du Hjellsåstårnet, som er et tolv meter høyt utsiktstårn, lett tilgjengelig for alle.


Utsikten er rett og slett magisk herfra på en solskinnsdag.

Det som faktisk også er interessant, er at disse to tårnene er plassert slik i marka at på en solskinnsdag, kan du se bort på hverandre i tårnene med en kikkert.

Det kreves ikke noe spesielt utstyr for denne turen, men ta med deg en god matpakke og litt drikke. Gode sko er alltid en anbefaling, men ingen av disse turene er mer krevende enn at du klarer deg fint med et par enkle sko.

Du kan lese mer om Hjellsåstårnet i Birger Løvlands turtips for området ved å følge denne lenken, og vi vil også anbefale deg å lese denne ØB-reportasjen, som gir deg litt bakgrunn for det enorme arbeidet Per Haukeland la ned i tårnet i sin tid.

2. Ingierstrand

Gamle Ingierstrandvei er full av flotte turmål, som Bestemorstranda, Bekkensten, Mjøsekken og så videre, men den virkelig storpelen er Ingierstrand.

Så vidt vi har fått med oss, er det rundt 14 grader i vannet akkurat nå, så bading er nok for de tøffeste, men dersom du lar deg friste, er det både sandstrand og stupetårn på opptil ti meter der.

En ting du bør tenke på om du skal til Ingierstrand, er at stedet er lite tilgjengelig kollektivt, og det er heller ingen kioskvirksomhet der nå, så ta med deg det du måtte trenge av niste og lignende – det er et stykke til nærmeste serveringssted. Og apropos det – hva med en tur til Svartskog kolonial i samme slengen? Det er ikke veldig langt unna, og da kan du også samtidig nyte en fin tur langs den nydelige sjølinja på Svartskog, med utsikt over til Nesodden over Bunnefjorden.

Den flotte stranda

Her ser du Ingierstrand en deilig forsommerkveld i 2022. Dette stedet bærer dessverre litt preg av forfall, men har samtidig et historisk sus over seg. 


Dårlig vedlikehold, til tross, så er Ingierstrand Bad et nydelig sted for hele familien, med alt fra sandkos til bading for de aller tøffeste.

Ingierstrandveien 27 er den formelle adressen til Ingierstrand. Vi legger ved et lite kart her, og gir deg samtidig et par andre tips til flotte steder å oppsøke i nærmiljøet, som andre badestrender, motorfolkets vugge Tyrigrava og diverse spisesteder.

3. Breivoll gård

På Breivoll Gård er det DNT som styrer skuta, og det er stadig flere aktiviteter å velge mellom på det populære stedet, blant annet gårdskafé med takeaway, utleie av kajakk og overnattingsmuligheter.

Nydelig sted

Breivoll gård beskrives som en lite oase i Ås kommune. Her er det alt fra gårdskafé til aktiviteter du kan drive med, og det er også overnattingsmuligheter her.


Turmulighetene er mange, og her får du ekte kos for hele familien.

Her kan du overnatte

Nylig åpnet DNT låven på Breivoll gård for overnatting. 


I Låven finnes det 28 senger fordelt på åtte rom i den største delen av Låven. I den andre delen er det overnatting for hengekøyer, med plass til ti hengekøyer i hver etasje. En nye låvebrua gir adkomst til hengekøyerommet i annen etasje.

Padle i vei

Dersom du er klar for det våte element, men ikke å bade, er det kajakker til utleie på stedet.

Strandliv

Det er rundt  14 grader i vannet akkurat nå, men det er også fullt mulig å ligge på den nydelige Breivoll-stranda uten å bade. Det er meter på meter på meter på meter med sand- og klippestrand her.


Husk solkrem!

Breivoll-området byr på flotte natur- og plenområder, sandstrand og klippestrand, og turmulighetene er mange. Vi vil også anbefale en tur rundt hjørnet til Kjærnes.stranda og Nebba, og er du skikkelig sprek, kan du faktisk gå langs kystlinja hele veien til Svartskog.

Det er toaletter på stedet, og det er også gårdskafé på Breivoll gård, samt at det er kort vei til den klassiske kiosken på Nesset, som blant annet er berømt for sine gigantiske softiser.

Det er også volleyball- og fotballbane på stedet.

Breivoll er tilgjengelig til fots, med sykkel, med kajakk, med kollektiv transport og bil, men vær obs på at det fort kan bli veldig fullt i området. Du kan lese mer om Breivoll på Ås kommunes nettsider.

Vi vil også anbefale deg en titt innom det nye kafé-området i sommer, som ØB skrev om forleden.

4. Besøk stuene

Ønsker du å røre litt på det, har UT.no en rekke turforslag i Nordre Follo. Blant forslagene kan du velge flere løyper, alt fra Fløysbonn – Sønsterud – Lysløypa som er på kun 1,6 km, rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern på 3,4 km.

Blant middels nivå kan du gå en rundtur fra Breivoll Gård via Sherpatrappene og Sjødal, eller Siggerud – Syverudtjern, over Tangefjellet, Sauåsen og Snikedalsåsen.

Er du ekstra godt forberedt kan du ta runden Ski-Vangen-Ytre Enebakk-Tomter som er på hele 46,1 km. Blir det for ekstremt kan du heller prøve toppturen til Tonekollen i Østmarka som er på 20 km.

Og når du først skal ut på tur – hvorfor ikke legge turen innom en av de mange stuene i området? Her finner du en utvidbar faktaboks hvor du finner mer informasjon om de forskjellig stuene.

5. Rullende moro

Et turmål er også aktivitetsparkene på Kolbotn. Vi tar for oss Pyramiden først, som er et eldorado av en aktivitetspark for skating og scouting. Her kan foreldrene slappe av eller traske rundt på Kolbotn mens de unge koser seg på hjul, bokstavelig talt.

I nærområdet er det både kafeer og spisesteder, og Pyramiden er også veldig lett tilgjengelig både med buss, bil, tog, til sykkel og til fots.

Rett ved Pyramiden ligger også Generasjonsparken på Kolbotn med sine aktiviteter, som en pumptrack-bane og en Tuftepark. En tur rundt Kolbotnvannet er heller ikke å forakte.

Og apropos pumptrack, så vil vi også minne om den flotte, nye pumptracken som ligger på den gamle Shell-tomta midt i Ski sentrum.

Ikke testet pumptrack ennå? Her er en guide til helgens sykkelopplevelse for familien

Trenger du et kart for å komme frem hit, sier du? Det fikser vi selvfølgelig:

Apropos

Til slutt: Vi vil også anbefale deg å melde deg inn i Skautraver'n, for å drive med lett tilgjengelig turorientering. Dette er et lokalt turtiltak som favner bredt, og som gir deg unik innsikt i alle de flotte turområdene i nærområdene våre.

I tillegg er det tid for Stolpejakt, som du kan gjøre nærmest rett utenfor stuevinduet ditt.

Det var det, vi ønsker deg en god pinsetur. Dette er bare fem av endeløse turforslag og opplevelser i Nordre Follo og Ås. Bruk ditt lokalmiljø i pinsen 2022, handle hos de lokale som har åpent og kos deg max!

... og en siste ting til slutt

Dersom familien din er av det spreke slaget, og ønsker en skikkelig utfordring, vil vi anbefale en tur til Tonekollen, som er et av Nordre Follos høyeste punkt. Navnet er angivelig en fordreining av «Tordenkollen», da det smeller ekstra kraftig i tordenvær her, sies det. Nå vet vi ikke om det stemmer, men det er kanon å ta turen opp dit.

Dette er krevende terreng og et stykke å gå, så ta på gode sko, godt med vann og ei god nistepakke.

For å finne frem, reiser du til Busetermåsan innfartsparkering, og derfra er det skiltet. Det er noen kilometer å gå, bare så du er klar over det, men på veien kan du stoppe innom Vangen skistue, som er beskrevet i stue-oversikten lenger opp i denne sak.

God tur!