Fire av åtte tatt i kontroll

RISIKOBRANSJE: I 2009 fant politiet fem ulovlige innvandrere som sov på madrasser i denne vaskehallen i Ski. Bilpleie og bilverksted er pekt ut som en risikobransje og følges med lupe av myndighetene.

RISIKOBRANSJE: I 2009 fant politiet fem ulovlige innvandrere som sov på madrasser i denne vaskehallen i Ski. Bilpleie og bilverksted er pekt ut som en risikobransje og følges med lupe av myndighetene.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ti av 19 ansatte var ikke lovlig registrert da Kemneren i Follo sammen med Arbeidstilsynet kom på uanmeldt kontroll.

DEL

KOLBOTN: – Kontrollen viste at fire av stedene fortsatt hadde store mangler til tross for at de er ilagt gebyr for tilsvarende mangler tidligere, sier kemner Sverre Halvorsen.

Bilpleiebedrifter og bilverksted er utpekt som en risikobransje med mye bruk av kontanter, skatteunndragelser, sosial dumping og svart arbeid. For å hindre dette er arbeidsgiverne fra 1. januar 2014 pålagt å føre personal- lister over hvem som er på jobb i bedriften. Lørdag 5. desember gjennomførte Kemneren i Follo i samarbeid med Arbeidstilsynet en kontroll av personallister hos åtte arbeidsgivere i Ski og Oppegård. Av de i alt 19 ansatte som var på jobb, var ti ikke ført opp på personallistene.

– Det er mistanke om svart arbeid og trygdemisbruk i minst én av sakene. Dette varsles Nav, opplyser kemneren.

Alle fire tatt tidligere

Det er ikke første gang disse arbeidsgiverne har hatt myndighetene på døra.

– Alle stedene som ble kontrollert lørdag, har hatt kontroller tidligere. Noen har hatt flere. Flere av virksom- hetene er ilagt gebyr tidligere, forteller Trond Storhæsen, som er koordinator for arbeidsgiverkontrollen hos Kemneren i Follo.

Hvor store gebyrer de har fått før, varierer. Generelt er gebyrene 1720 kroner for hver ansatt som ikke er korrekt registrert. Hvis virksomheten har vesentlige mangler, for eksempel ikke har personlistebok i det hele tatt, er førstegangsgebyret 8600 kroner.

– Dette dobles hvis en senere kontroll avdekker at det fremdeles er vesentlige mangler, sier Storhæsen.

Kontrollene fortsetter

Hos Kemneren i Follo er de ikke i tvil: Kontrollene har påvist at det fortsatt er nødvendig å følge bilpleiefirmaene og bilverkstedene med argusøyne.

– Flere av virksomhetene har innrettet seg etter regelverket, men behovet for oppfølging av enkelte virksomheter er klart nødvendig, mener Storhæsen.

Kemneren i Follo har en klar melding til verstingene:

– Vi kommer til å fortsette med kontroller på disse stedene til de innretter seg etter gjeldende lover og regler, erklærer Sverre Halvorsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken