Kjempeinteresse for Roald Amundsen. Besøkstallet i år er doblet i forhold til 2018

NYTT MATERIALE: Fagkonsulent Anders Bache ved Follo museum studerer nye brev og bilder om Roald Amundsen og ekspedisjonene hans som er mottatt i løpet av våren og sommeren.

NYTT MATERIALE: Fagkonsulent Anders Bache ved Follo museum studerer nye brev og bilder om Roald Amundsen og ekspedisjonene hans som er mottatt i løpet av våren og sommeren. Foto:

Satsingen på Roald Amundsen og Uranienborg på Svartskog har gitt resultater. Stor økning i besøket, "nye" brev og fotografier fra privatpersoner, gratisvisning av spillefilmen om Amundsen på Svartskog Kolonial og utstilling i Brüssel er årets nyheter.

DEL

SVARTSKOG: – Dette er virkelig moro. I løpet av sommeren har vi mottatt en god del materiale om Roald Amundsen, ekspedisjonene hans og privatlivet. Men vi er stadig på jakt etter mer, sier en meget entusiastisk Anders Bache ved Follo Museum.

Han er fagkonsulent og tilbringer en stor del av arbeidstiden på Uranienborg på Svartskog, hvor polarhelten Roald Amundsen bodde i tiden 1908-28, da han forsvant i isødet.

– Vi er interessert i all informasjon som har med tidenes største polfarer å gjøre. Derfor oppfordrer jeg alle som måtte ha bilder, brev, gjenstander eller annet som kan knyttes til Roald Amundsen om å ta kontakt. Hvis du er usikker på om det kan ha noen interesse, så la oss vurdere det.

– Uslepen diamant

– Amundsens bolig er en uslepen diamant i forskningen rundt mannen, polarferdene og alt som har med polarforskning å gjøre. Alt henger sammen. Vi får stadig flere informasjoner om Amundsen og kan stadig utvide med nye fortellinger under publikumsvisningene, sier Bache.

Han viser entusiastisk frem noen filmsnutter, blant annet en film med de aller siste bildene av Amundsen fra 17. juni 1928 i Bergen, hvor han går smilende rundt og hilser på folk og møter mannskapet som skal være med om bord på Latham 47, flybåten som skal lete etter Nobile. Det er også opptak av Latham 47.

UNIK: Roald Amundsens hjem er en unik plass i Follo, hvor du kan få et innblikk i polarheltens liv.

UNIK: Roald Amundsens hjem er en unik plass i Follo, hvor du kan få et innblikk i polarheltens liv. Foto:

Mange besøk

Oppmerksomheten rundt Maud i fjor, utviklingen av det nye besøkssenteret på Uranienborg og den ferske spillefilmen om Roald Amundsen har økt oppmerksomheten om polarforskeren.

– Vi er ikke ferdig med opptellingen ennå, men vi har iallfall hatt minst dobbelt så mange besøkende på omvisning i Amundsens hus som i fjor, sier Henrik Smith, direktør ved Follo museum.

– I tillegg kommer alle som besøker eiendommen og er innom besøkssenteret.

Klart for ballongferd

Det nærmer sesongslutt på Uranienborg. De siste omvisningene finner sted onsdagene 21. og 28. august, samt 4. september. Det siste foredraget kan oppleves onsdag 11. september. Da skal Bea Uusma og Anders Bache holde foredrag om «Andrées ballongferd"´. Andrée var en svensk vitenskapsmann som la ut i et forsøk på å nå Nordpolen i ballongen Ørnen i 1897, men han omkom underveis. Anders Bache har også noen små gjenstander å vise frem fra denne turen.

Fredag 30. august vil det også bli gratis visning på Svartskog Kolonial av Roald Amundsen-filmen, hvor det blant annet ble gjort opptak på Uranienborg.

INNVENDIG: Alt innendørs er akkurat slik Amundsen forlot det før sin siste, og skjebnesvangre ferd.

INNVENDIG: Alt innendørs er akkurat slik Amundsen forlot det før sin siste, og skjebnesvangre ferd. Foto:

HISTORISK: En reise inn i Amundsens verden.

HISTORISK: En reise inn i Amundsens verden. Foto:

Amundsen til Brussel

Den aller ferskeste nyheten om Roald Amundsen er at han skal gå internasjonalt i september med åpning av en utstilling i Brussel 17. september. Amundsen-utstillingen, som legges opp og monteres av Follo museum og med økonomisk støtte av Akershus fylkeskommune, er en del av Europeen Mobility Week gjennom en måned.

– Utstillingen har med bærekraft og mobilitet i dagens samfunn å gjøre, mens vi skal vise et historisk perspektiv på hvordan mennesket har beveget seg fremover i ekstreme miljøer. Utstillingen fyller et mindre rom og vil bestå av tekst, bilder, noen filmer og gjenstander, sier fagkonsulent Jonas Nordby ved Follo museum.

FOLKEFEST: Polarskuta «Maud» kom til Roald Amundsens hjem på Svartskog en søndag formiddag i august 2018. Det ble den rene folkefesten på Uranienborg. Her er et bilde tatt fra begivenheten. Skuta ligger dog et helt annet sted nå.

FOLKEFEST: Polarskuta «Maud» kom til Roald Amundsens hjem på Svartskog en søndag formiddag i august 2018. Det ble den rene folkefesten på Uranienborg. Her er et bilde tatt fra begivenheten. Skuta ligger dog et helt annet sted nå. Foto:


Artikkeltags