KOLBOTN: – Kunsten har preget livet mitt. Det ligger mange tanker og følelser bak bildene jeg lager, sier Berit Marie Østeng. Hun mener også at kunst er viktig for trivselen i samfunnet og roser både Oppegård kommune og Oppegård kunstforening for innkjøp, galleri og utstillinger.

Straks man kommer inn i Berit Marie Østengs bolig på Ødegården, ser man at her bor det en kunstner. Veggene er fulle av egne og andres bilder og bak det store spisebordet på stuen står en dyptrykkspresse. Østeng er utdannet ved Statens håndverk- og industriskole og tok videreutdanning hos flere kjente kunstnere, blant annet lærte hun etsning hos Atelier Hayters i Paris. Hun var gift med grafikeren Hans Østeng, som gikk bort i 1995.

Landskap gir lengsel

I hennes tegninger, akvareller, etsninger og litografier finner vi stiliserte landskap med bratte fjell. Ofte fremhever hun deler av motivet med bladgull eller -sølv. – Jeg får en slags lengsel når jeg betrakter et levende landskap. Men jeg tegner ikke naturalistisk, jeg forenkler naturen for å få de elementene jeg trenger for å få en komposisjon av former, forklarer hun. Østeng har også skapt en rekke etsninger med flotte fugler: ugler, måker og ørner. Noen av dem med morsom personlighet.

Også for en del år tilbake var det mange aktive kunstnere i Oppegård: Hans Østeng, Alf Trana, Øivind Brune, Connie Andersen, Ellen Linde-Nielsen. – Oppegård kunstforening ble stiftet i 1981, og jeg var med fra starten. Det er fint at vi har en forening som tar seg av kunstutstillinger og blant annet viser de lokale kunstnernes arbeider.

Kunst gir trivsel

– Før Kolben ble bygget, arrangerte vi utstillinger i foajeen i Rådhuset og i biblioteket. Nå er vi så heldige å ha Bibliotekgalleriet, der både Fotoklubben, Malerklubben, Oppegård kunstforening og de enkelte kunstnere kan stille ut. Det er viktig for trivselen i samfunnet at vi kan oppleve kunst og kultur, vi trenger noe å undres over.

Listen over utstillinger med Østengs bilder er imponerende lang. Og bildene hennes er kjøpt av Oppegård kommune samt en rekke gallerier og institusjoner, blant annet har Nasjonalgalleriet fem bilder. Nå skal hun delta på Oppegård kunstforenings juleutstilling med bilder i flere teknikker. – Jeg har jo deltatt på juleutstillingene så lenge de har vært arrangert. Og i 2010 holdt foreningen utstilling med Conny Andersen og meg, forteller Østeng. I 2020 fyller hun 90 år. Hun gjør seg mange tanker om livet: – Det indre livet gjenspeiler seg i det ytre. Så det gjelder å få det indre livet i balanse.

Fakta:

Berit Marie Østeng, f. 6. februar 1930

Utdannet ved Statens håndverk- og kunstindustriskole, Atelier Nord og S.W. Hayters atelier.

Innkjøpt bl.a. av Nasjonalgalleriet, Oslo. Oslo kommunes kunstsamlinger, Oppegård kommune, Tuusula kommune.