GAUPESTEINMARKA: Det er Nordre Follo turlag som arrangerer søndagsturen 25. september. En lettgått tur på omkring ni kilometer.

– Oppmøte er ved golfbanen på Smerta. Vi skal besøke krigsminner og tidligere husmannsplasser, forteller Torgersen og nevner noen steder de passerer: Strevoppbråtan, Peterhytten, Karihytten og Bjerkebekk.


Les mer her: 75 år siden freden: Bryter tausheten om hulene i Helvete

Knut Thorstensen og Bjørn Stenerud er selvsagt turfølge. De er ildsjelen bak bevaringen av krigsminnene i Gaupesteinmarka. ØB har tidligere vært med de to til våpenlagrene i Helvete og til Gjørjetjern, hvor de drev magnetfiske etter containere fra flyslipp.

Nå har Knut, med god hjelp av Bjørn, restaurert Bordhytta, det første tilholdsstedet for Q-gjengen under krigen. Knut, som har bygd diverse utedoer omkring i skogen, har satt opp en utedo også ved Bordhytta.

Les også: «Helvetes-teamet» driver magnetfiske etter krigsminner

– På søndagens tur tar vi matpausen her ved Bordhytta. Knut forteller om arbeidet med hytta, og Bjørn gir oss innsikt i krigshistorien, før Kai Eide foretar den offisielle åpningen av utedoen, forteller turleder Johanne.

Hun legger til at turen passer fint for både ungdom og voksne.