På to hjul i Oppegård

VISER VEI: Anna Lina Toverud tar folket med på ukentlige sykkelturer. - Vi vil vise hvor effektivt man kommer seg ut i skogen og rundt i kommunen på sykkel. FOTO: VIVI RIAN

VISER VEI: Anna Lina Toverud tar folket med på ukentlige sykkelturer. - Vi vil vise hvor effektivt man kommer seg ut i skogen og rundt i kommunen på sykkel. FOTO: VIVI RIAN

Artikkelen er over 4 år gammel

Onsdag kveld kan du velge mellom en lang sykkeltur til Sandbakken, eller en kortere rute innom kulturminner i Oppegård.

DEL

OPPEGÅRD: For andre år på rad tråkker Anna Lina Toverud i gang kommunens sykkelturer. I vår deltok rundt 30 syklister på turene.

– Nytt i høst er at vi deler i to grupper som følger ulike ruter. Jeg og kollega Roy-Gunnar Dahlberg leder de korte turene på omkring halvannen mil, mens folk fra Kolbotn sykkelklubb fører an på de lange turene som kan være to-tre mil. Vi beregner et par timer for begge gruppene, forteller Toverud, kommunens «sykkelgeneral».

Alltid vil en ansvarlig fange opp baktroppen. Verktøy og førstehjelpsutstyr er med. De fire kommende onsdagene er det oppmøtested Kolben klokken 18.00 som gjelder.

De som velger lang tur med høyere tempo får gode tips til sykkelturer i marka. Foruten Sandbakken, bringer septemberturene dem til Rustadsaga, Langen, Vinterbro og Holstad.

– På de korte turene har vi ambisjon om å komme innom alle de 41 kulturminnene i kommunen. Sist syklet vi til alle kirkene og andre religiøse bygg. Onsdag kveld følger vi «skoleruta» og besøker altså alle skolene. Videre skal vi til Svartskog og Gjersjøelva, Bjørndal og Øvre Prinsdal og til Holmlia. Vi forteller det vi vet om stedene, og deltagerne deler sin kunnskap, sier Toverud.

Les også: Pigger opp Oppegårdfolk

I tillegg til å få folket ut på sykkeltur, er et mål med turene å vise sykkelmuligheter som finns i kommunen.

– Det gjelder både turmulighetene i marka og hverdagssyklingen. Den som vet om alle småveier og stikkveier, vil oppdage at sykkel er et raskt og effektivt alternativ til bilen i det daglige, forsikrer Toverud.

Oppegård er en sykkelkommune, og de tre siste årene har et telleapparat registrert alle syklister på Skiveien.

– Den viste en økning fra 2014-2015, men litt nedgang i 2016. Hvorfor vet vi ikke. Kanskje er det tilfeldige svingninger, og muligens har flere funnet seg andre ruter enn fortauet langs fylkesveien. I august i år var det mellom 450 og 500 syklister som passerte telleren daglig.  sier Anna Lina Toverud.

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken