FOLLO: Godvær og fri lokker mange folk utendørs i påsken. Men det er ikke alltid like lett å vite hva man skal finne på når man først har kommet seg over terskelen. For mange er det naturlig å trekke til fjells eller bruke påskedagene til å gjøre klar båten for sesongen. Men mange holder seg hjemme i påsken, uten de store utfartsplanene – og uten en båt å pusse på.

Ønsker du bare å komme deg ut, se litt folk, kanskje treffe noen bekjente – enten det er regn, overskyet eller sol, er det alltids en hyggelig kafé å oppspore i ditt nærmiljø. Og kaffen og bollene kan jo fint nytes i det fri.

LES OGSÅ: Her holder 350 Vangen-boller på å velte ut av kjelken i skøyteparadiset

Blant annet holder Stasjonskafeen i Kråkstad åpent alle påskedagene. Cafe sjarm i Ski har åpent hele påsken og kan også friste med en konkurranse. Tipper du riktig antall gram på påskeegget kan du vinne påskeegget. På Svartskog kolonial har Cecilie Steensen Skovholt pyntet til påske – og holder oppe hver dag i påskeuken. Og på Greverud overtok Lene Hauge Piece of Cake tidligere i år. Nå heter stedet Lenes kafé, og hun holder også åpent alle påskedagene.

Dette er bare noen eksempler på kafeer og spisesteder som du kan besøke gjennom påsken. Hvorfor ikke legge opp til flere besøk under den første koronarestriksjonsfrie påsken siden 2019. Hva med å teste et sted eller to du aldri har vært før?

LES OGSÅ: Johanne (43) møter fremmede for å gå på tur, og oppfordrer andre til å gjøre det samme: – Jeg har aldri møtt på en øksemorder


Påskemarked

Gårdsbutikken på Svartskog melder at butikken er åpen både skjærtorsdag og langfredag. Der får man blant annet kjøpt lammelår og nøtteforet utegris. Gården har også besøk av Annas Utvalda i det gamle stabburet på vestsiden av gården, hvor man kan gjøre noen skikkelige gjenbruksfunn.

LES OGSÅ: Endelig ser det lysere ut på Gården på Svartskog – i løpet av april har det ankommet 200 nye lam

Og lørdag, søndag og mandag er det et lite påskemarked med åpen gårdsbutikk, enkel servering fra foodtruck og mulighet til å hilse på noen av dyrene. Åpningstid lørdag og søndag er 12-15, og mandag er det åpent fra 11-16.

Les mer på facebooksiden deres.

Påskenøtter

Det er kanskje lenge siden du har vært på konsert, da kan jo påskedagene være en fin anledning til å gjøre noe med det. Eller hva med å få med seg litt sport? Kolbotn toppfotball spiller hjemmekamp mot Stabæk mandag 18. april kl. 15:00 – 19:00 på Sofiemyr Stadion.

Quiz, gåter og spill er alltid moro, og hører definitivt med i påskefeiringen for mange. Og man trenger ikke dra på hytta for å ha glede av et godt slag på et eller annet brettspill.

I kirkene i Nordre Follo og Enebakk kan barna løse ulike oppgaver. Barna må finne en QR-kode ved en kirke i enten Enebakk eller Nordre Follo kommune og løse oppgaven som dukker opp der. Svaret sendes inn digitalt på kirken.no/nordrefollo, evt. så henger det en QR-kode med informasjon om påskenøttene ved hver kirke. Dette vil foregå alle dager mellom 09.04.2022 til 21.04.2022. Det er gratis å delta.

Gjentar suksessen

Også Vitenparken.no frister med et spennende program for barna i påsken, og lørdag og søndag blir det påskeeggjakt i parken på Campus Ås.

– Suksessen fra i fjor gjentas, og klok av skade har vi sørget for enda flere egg og premier, forteller Nina Croft.

Du kan lese mer om arrangementene på facebooksidene til Vitenparken, her og her.

Og på Follo Museum kan man løse et ekte mysterium. Les mer her:

En dukkert

Er du en skikkelig hardhaus, er det mange fine steder i distriktet hvor man kan ta seg en dukkert. Men for de fleste av oss er det kanskje i tidligste laget. Da er det greit å vite at Bølgen bad i Frogn har åpent gjennom hele påsken, fra klokken ni til 18 for alle avdelinger.

Og på påskeaften inviterer de til familiedag med «lekeland» for hele familien i badet. Les mer om familiedagen her.

Friluftshøytid

Uansett hvor man tilbringer dagene, pleier mange å ta en tur ut i naturen i løpet av påsken, forteller Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Påsken er på mange måter en friluftshøytid her i Norge. Mange ser fram til lange skiturer i høyfjellet, men det er langt ifra det eneste man kan gjøre. Enten det er vårvær eller snø der du er finnes det mange aktiviteter å velge blant, som verken krever mye forberedelser eller store utgifter, sier Lier i en pressemelding.

Kort eller langt

Ønsker du å røre litt på det, har UT.no en rekke turforslag i Nordre Follo. Blant forslagene kan du velge flere løyper, alt fra Fløysbonn – Sønsterud – Lysløypa som er på kun 1,6 km, rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern på 3,4 km.

Blant middels nivå kan du gå en rundtur fra Breivoll Gård via Sherpatrappene og Sjødal, eller Siggerud – Syverudtjern, over Tangefjellet, Sauåsen og Snikedalsåsen.

Er du ekstra godt forberedt kan du ta runden Ski-Vangen-Ytre Enebakk-Tomter som er på hele 46,1 km. Blir det for ekstremt kan du heller prøve toppturen til Tonekollen i Østmarka som er på 20 km.

Og når du først skal ut på tur – hvorfor ikke legge turen innom en av de mange stuene i området? Vi har laget en oversikt nederst i saken.

LES OGSÅ: Cecilie gleder seg til påskeinnrykk: – Etter den overveldende støtten, skjønner jeg at dette er et sted å kjempe for


Til låns

Norsk Friluftsliv oppfordrer folk til å benytte fridagene til å prøve nye aktiviteter sammen ute, og utforske både nye og gamle tradisjoner, og til inspirasjon har de samlet ni tips som passer like fint for både voksne og barn.

– Vi håper disse forslagene kan inspirere til nye påsketradisjoner, enten du tilbringer ferien hjemme eller borte. Og husk at har du ikke turutstyr, kan du låne dette helt gratis på utlånssentraler, BUA eller av venner og kjente, oppfordrer Lier.

LES OGSÅ: Johanne (43) fra Siggerud gir deg kortreiste turtips på Instagram: — Legg opp til mestring, og vær den du er. Du er god nok

Ni uteaktiviteter til påsken

1. Besøk en gapahuk: Finn ut hvor nærmeste gapahuk ligger, og legg turen dit. Gapahuker er ofte plassert på steder som er enkle å nå, ofte er de også tilknyttet bålplasser.

2. Tenn bål og lag appelsin-brownie: Med brownierøre på termos som fylles i uthulede appelsiner, lager dere raskt en deilig påskedessert på bål. Obs – det generelle bålforbudet inntreffer 15.april. Vis aktsomhet!

3. Les påskekrim i hengekøya: Heng opp en hengekøye i naturen, ta med en spennende påskekrim, og la roen senke seg. Husk varme klær og påskegodt!

4. Spill påskekubb: Kubb er like morsomt nå i påsken som ellers. Hva med å utfordre venner og familie til en påsketurnering?

5. Lag eggeretter ute: For mange er egg selvskrevent til frokost eller lunsj i påsken. Hva med å flytte matlagingen ut? Eggerøre, omelett eller tur-quiche er enkelt å lage på primus.

6. Påskeleker: Påskeskirenn er morsomt for både barn og voksne. Er det ikke snø der dere bor, kan dere arrangere eggeløp, sekkeløp eller en morsom hinderløype ute.

7. Ta en natt ute: Det er noe spesielt med å legge seg til å sove ute i naturen. Har dere ikke telt eller hengekøye, kan dere kanskje låne?

8. Finn påskepynt i naturen: Gåsunger, kongler og annet fra naturen kan bli til fin bordpynt. Hva med å lage påskepynt med elementer fra naturen sammen med barna?

9. Ta årets første bad: Er du av den tøffe typen? Da kan påsken være en super anledning til å åpne årets badesesong, bare husk nok varme klær og varm drikke til etterpå.

Stue på stue

Vil du gå en lengre tur, er det flere stuer og serveringssteder man kan finne på veien. Vi tar forbehold om at det kan være endringer og variasjoner i tilbudene. Noen steder har servering enkelte dager eller deler av året. Vil du forsikre deg på forhånd om at det er åpent og mulig å få kjøpt seg en matbit eller en kopp kaffe når du først er framme, oppfordrer vi til å sjekke nettsiden eller facebooksiden til den enkelte hytta. I Nordre Follo og Ås er det flere å velge mellom:

Breivoll Gård

På Breivoll Gård er det DNT som styrer skuta, og det er stadig flere aktiviteter å velge mellom på det populære stedet, blant annet gårdskafé med take-away, utleie av kajakk og overnattingsmuligheter.

Kinnsåsen

I fjor sikret Ås kommune seg friluftsperlen Kinnsåsen, Tines gamle friluftssted, i enden av Årungen. Eiendommen har hele 40 mål tomt, og stort potensial. Stedet kan leies til private arrangementer.

Skeidarkollen

Skeidarkollen ligger i løypedelet på Gjedsjø, og løypene deler seg mot Ski i sør, Siggerud mot nord og Gaupestein mot sør/øst. Følg rødmerkede løyper fra Oppegård, Ski, Langhus eller Siggerud. Skiklubben Skimt eier og drifter stedet.

Sørmarkskapellet/Slora leirsted

Sportskapell og leirsted på Slora gård ved Langen. Det er servering i forbindelse med gudstjenester, og i påsken er det åpent 2. påskedag. Adkomst fra tidligere Gjedsjø skole, Langen eller på rødmerkede løyper om vinteren. HverDagskapellet er alltid åpent.

Stallerudhytta

Hytta ligger inntil turveien mellom Langhus og Siggerud. Stallerudhytta er et knutepunkt for rødmerkede skiløyper fra Siggerud, Ski og Oppegård. Hytta er også lett tilgjengelig i sommersesongen. Speidere fra i Ski og Oppegård står for serveringen.

Sterkerud

Du kommer til Sterkerud via stier og løyper både fra Langhus, Siggerud, Ski og Oppegård. 1. Langhus speidergruppe har eid og drevet stedet siden 1932.

Stuene

Stuene ligger i hjertet av Nøstvedtmarka og ble drevet av Nordby-speiderne fram til høsten 2019. Da ØB snakket med kommunikasjonssjef Morten Ellingsen i Ås kommune i januar i år, i forbindelse med en vannlekkasje på Stuene, var det ikke avklart hvordan stedet skal drives videre. Følg stier og løyper fra Hebekk, Ås, Langhus og Oppegård.

Bjerkebekk

Hytta ligger vest i Gaupesteinmarka inntil skiløyper både fra nord (Skeidarkollen, Smerta) og vest fra Ski sentrum. Hytta eies og drives av speiderne i Ski.

Bråtan

Bråtan er Skiforeningens varmestue med servering på Enebakksida av Gaupesteinmarka. Det er en gammel husmannsplass syd for Vågvann i Enebakk. Du kommer hit via stier og skiløyper både fra Enebakk og løypenettet i Gaupesteinmarka.

Vangen skistue

Vangen skistue har åpent hverdager kl. 10.00-15.00 og på lørdager og søndager kl. 10.00-16.00. Vangen har kun stengt 17. mai, 24., 25. og 31. desember. Allsidig servering, også middag. Det er mulig å overnatte her og leie stedet til kurs. Du kommer lettest til Vangen fra Bysætermosan, Krokhol eller Sandbakken via stier, sykkelveier og preparerte skiløyper.

Skjelbreia

Skjelbreia disponeres av Oslomarka Trekkhundklubb. Du kommer hit via skogsbilvei fra Bysetermosan eller på turveier/skiløyper/sykkelveier fra Krokhol eller Sandbakken.

Sandbakken sportsstue

Stedet er eid av Oslo kommune og drives av eget vertskap. Turisthytten ligger like ved grensen til Nordre Follo. Her er det allsidig servering, også middag.

I påsken er det åpent fra onsdag til og med mandag andre påskedag fra klokken 11-16.

Gaupesteinhytta

Hytta ligger i Gaupesteinmarka i Hobøl kommune. Tomter speidergruppe eier og driver stedet. Du kommer hit fra Ski, Smerta, Granerud, Enebakk, Hobøl eller fra løypenettet i Sørmarka.

Har du andre aktivitetsideer eller kjenner du til andre arrangementer? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor. Eller send oss en e-post: tips@oblad.no

Kilde: Nordre Follo kommune, Ut.no, skiforeningen.no samt nettsider og facebooksider til de ulike stedene.