Smittesituasjonen bekymrer kommuneoverleger, Folkehelseinstituttet, politikere – og deg og meg. Siden vi trakk innendørs da det ble kaldt i høst, har smittetallene økt i hele landet.

I julen oppfordret statsminister Erna Solberg nordmenn om å droppe nyttårsfesten. Forrige uke understreket kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Johnsen Myhrvold, at nå ikke er tiden for å lete etter smutthull i smitteverntiltakene. Kommunen sliter med et alvorlig smitteutbrudd på Langhus bo- og servicesenter, og før jul døde 50 % av dem som var covid-smittet ved Solborg bo- og aktivitetssenter. Det er ikke slik, som noen hevder, at dette er et virus uten sykdom. Det er alvor.

Med det bakteppet er det frustrerende for alle som jobber med begrense smittespredning å oppleve at noen gir blaffen. Den offensive festingen blant elever knyttet til Roald Amundsen videregående skole, fremstår som et eklatant brudd på alle nasjonale og lokale forskrifter og advarsler. Det kunne ha gått bra, men det gjorde det ikke. Nå har man et stort smitteutbrudd i et ungdomsmiljø, som man sliter å få full oversikt over. Det burde ha vært unødvendig.

Bare for å ha det klart: Dette er ikke isolert et ungdomsfenomen. Forrige uke ble en godt voksen mann tatt for å lyve til smittesporingsteamet, om hvor han hadde vært. Ungdommer vil alltid søke å være sosiale, feste, og ha det gøy. Og spesielt i en tid der de har levd under de strengeste sosiale begrensningene siden andre verdenskrig. Men det å bli voksen handler også om å ta voksne valg – og å ta ansvar. At smittesporere sliter med å få klare svar fra ungdommene om hvem som var til stede på de ulike sammenkomstene, vitner om en misforstått lojalitet. Å «beskytte» venner, setter bare masse andre folk i fare for å bli smittet.

Det er snakk om å begrense en pandemi, ikke tyste på kriminelle. Dere er vanlige ungdommer – ikke gangstere.