NORDRE FOLLO: Onsdag kveld holdt Folkehelseinstituttet en pressekonferanse hvor de informerte om at en person som kom hjem fra Kina i helgen har fått påvist coronaviruset. Dette er første gang en person har testet positivt i Norge.

Rutinene er på plass

Kommuneoverlege i Nordre Follo, Geir Jentoft Korsmo, sier til ØB onsdag kveld at han er glad at man ikke har sett smitten i Nordre Follo enda. Samtidig tror han ikke at vi kommer til å gå fri. Dukker Coronaviruset opp i Nordre Follo, er rutiner allerede på plass for testing, oppfølging og samarbeid med spesialisthelsetjeneste og sentrale smittevernmyndigheter slik som Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Coronavirus påvist i Norge

– Vi har planer for å håndtere et enkelttilfelle og planer for å følge opp eventuelle nærkontakter. Sånn sett er vi forberedt. Verneutstyret er på plass. Og vi håper at publikum, hvis de er syke eller frykter at de kan ha vært smittet og har vært et sted hvor de vet at de kan ha fått smitten, kontakter oss før de møter opp. Møter de opp, gjør de et håndterbart problem til et større problem. Når vi kan styre det med rådgivning fra første henvendelse, kan vi begrense smitten og skaden.

Følger rådene

Kommuneoverlegen sier at de som møter opp selvfølgelig får hjelp, men at oppgaven blir så mye større, da alle i nærheten også blir en del av smittesituasjonen. Han sier at kommunen følger med på situasjonen hver dag. Kommunen har også sendt inn sine beredskapsplaner til Fylkesmannen, slik de sentrale smittevernmyndighetene har bedt om.

LES OGSÅ: Fem personer fra Elverum testet for korona-virus – sitter hjemme i isolat

– Våre rutiner er nå slik de må være ut fra hva vi vet, parate til å tilpasse oss enhver situasjon, også en massespredningssituasjon. Vi er parat til å ta råd fra sentrale smittevernmyndigheter ad notam og følge dem.

Fakta om koronaviruset

  • Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

  • Det nye viruset er et koronavirus (coronavirus) og har etterhvert fått navnet SARS-CoV-2 som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall.

  • Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Det rapporteres stadig flere tilfeller fra andre kinesiske områder og andre land, også i Europa.

  • 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse".

  • Onsdag informerte Folkehelseinstituttet at en nordmann skal ha testet positivt på koronaviruset i Italia. Vedkommende har milde symptomer. Personen er bosatt i Italia, og følges opp av italiensk helsevesen

Slik forebygger man smitte:

For å hindre smitte bør personer som er syke, unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Du bør, når det er mulig, holde 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Host eller nys i et papirtørkle (som du kaster etterpå) eller i armkroken.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ hvis håndvask ikke er mulig.