Idag faller dommen over de nye kommunesgrensene i Follo

Spent: Ordfører Ola Nordal er spent før dagens pressekonferanse med fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland.foto:ole Kr. Trana

Spent: Ordfører Ola Nordal er spent før dagens pressekonferanse med fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland.foto:ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er knyttet stor spenning til dagens pressekonferanse med Fylkesmannen. Nå faller dommen over de nye kommunegrensene i Follo

DEL

FOLLO: Det har i langt tid vært en opphetet debatt angående det Ski og Oppegård kaller nødvendige og helt opplagte grensejusteringer. Enkelte røster i Ås kommune kaller dette annektering.

Nå er endelig dagen kommet for at Fylkesmannen skal komme med sin innstilling.

Er spent

Ordføreren i Ås, Ola Nordal, er spent før dagens møte med fylkesmann, Valgerd Svarstad Haugland.

– Ja jeg er spent, men føler meg ikke så veldig usikker, for jeg tror jeg vet omtrent hva Fylkesmannen vil si.

– Og det er?

– Det er det hun har gitt uttrykk for hele veien. At hun ønsker å anbefale kommunesammenslåinger helt generelt. Derfor tror jeg hun kommer med en primær anbefaling om å slå sammen mange av kommunene i Follo, sier Nordal.

Følger ikke regjeringen

– Hvordan ser du på et slikt resultat du nå skisserer?

– Jeg synes ikke det er i tråd med regjeringens eget ekspertutvalg, som sier at en god kommunestørrelse er i størrelsesorden 15 til 20.000 innbyggere. Så når Fylkesmannen skal gjøre sine faglige vurderinger så har jeg jo allikevel en forventning at hun tar hensyn til dette, og at hun samtidig ser at Ås er en god kommune, sier Nordal.

LES OGSÅ: Spenningen stiger i Frogn (Krever innlogging)

LES OGSÅ: Ytterkantene håper på Stortinget (Krever innlogging)

Ikke alle er imot

Ås kommunes folkeavstemning angående ja eller nei til en storkommune i Follo, viste et klart nei. Men i enkelte deler, nord i kommunen, er det mange som har gitt uttrykk for at de heller skulle sett at de var en del av Ski.

Debatten har til tider vært hard og mange sterke uttrykk har blitt brukt. Sist ut var aksjonsgruppen BevareÅs. De benyttet seg av to helsides annonser i Østlandets Blad for å få ut sitt budskap.

Sterke ord

Annektering var et av ordene som ble benyttet i annonsen.

– Hva synes du om BevareÅs sitt fremstøt?

– Jeg forstår den som en reaksjon på noe jeg oppfatter som et problematisk utspill fra Ski og Oppegård, hvor begge kommunestyrene har vedtatt såpass omfattende ting inn i Ås kommune, sier Nordal.

Men ordet annektering vil han selv ikke bruke.

– Jeg bruker ikke det ordet, men jeg har brukt kommuneslakt, sier ordføreren i Ås.

Nordal vil selv være til stede under dagens pressekonferanse. Fylkesmannens forslag vil deretter bli oversendt Stortinget.

Den endelige avgjørelsen skal etter planen tas før sommerferien 2017.

 

Artikkeltags