Gå til sidens hovedinnhold

Dirigerer Follos mest suksessrike orkester

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvilket musikalsk ensemble i Follo trekker alltid fulle hus på konsertene? Midt i uken og på formiddagen fyller de den største salen i Kolben kulturhus. Follo seniororkester, selvsagt.

KOLBOTN: Det er ikke bare nær-boende pensjonister som tøfler inn i salen når seniororkesteret inviterer til konsert. Ryktet om formiddagskonsertene har spredd seg til hele osloregionen, og de 400 plassene i salen fylles fort opp. Andre orkestre lukter på konseptet, for hvem vil ikke spille for fulle hus?
 

Repertoaret til seniororkesteret er bredt, men inneholder ofte musikk som mange kjenner og har et forhold til. Og de byr på mye norsk musikk.

Matinékonserter

Sjefen for det hele, han som veileder musikerne og publikum med musikalsk fingerspitzgefühl, koser seg der han står med ryggen til salen.
Kjell Martinsen har ledet Follo seniororkester i fem år og har ikke angret en dag, selv om samtlige av musikerne er pensjonister, som han selv. Og selv om han må reise tur/retur Kolbotn-Moss til hver øvelse og konsert.
 

– Jeg hadde sluttet etter åtte år som dirigent for Kongens Garde og ble fascinert av dette orkesteret, som øvde og hadde konserter på dagtid.
 

– I utlandet er matinékonseptet godt kjent, men jeg vet ikke om andre ensembler i Norge som inviterer til musikalske matineer lenger, sånn som i gamle dager.
 

– Da jeg så hvem som spilte i orkesteret var det heller ikke vanskelig å legge inn en søknad. I dag vil jeg si at FSO er et bra orkester.

Ingen på reservebenken

De drøyt 50 musikerne er for det meste amatører med en lang karriere bak seg i forskjellige band og orkestre. En håndfull kan også se tilbake på en profesjonell karriere. De eldste er i midten av 80-årene, men har masse spilleglede.
Fordi de fleste har trådt ut av yrkeslivet, spøker musikerne med at de spiller i et profesjonelt orkester. De er jo betalt av NAV.
 

– Kanskje en floskel, men det er virkelig helse i hver tone, forklarer dirigenten overbevisende.
 

– Som musiker får du brukt både hodet og kroppen. Dessuten er det en hobby som varer hele livet og i et orkester finnes det ingen reservebenker.


– Den største gleden er å få til noe sammen. Det er det som teller.

Solid dirigent

Det er ingen hvem som helst som overtok dirigentpinnen i 2010. Kjell Martinsen startet sin musikalske karriere 10 år gammel på trompet, men byttet det ut med valthorn, som har vært hovedinstrumentet siden.
 

Han har bakgrunn som opera- og teatermusiker, var musikkmajor ved Forsvarets stabsmusikkorps i over 30 år, universitetslektor i ensembleledelse ved Norges musikkhøgskole siden 1985 og gjestedirigent ved en rekke profesjonelle korps utenfor landets grenser, for å nevne noe. Han vet hva publikum vil ha.

Gjenkjennelseseffekten

– Det er hovedsakelig pensjonister og andre hjemmeværende som fyller salen på dagtid og vi har et takknemlig publikum i Kolben. Det var de som vokste opp da mulighetene kom til Norge og gjerne minnes musikken fra den tiden, men i nye arrangementer. Gjenkjennelsesfaktoren er mye av hemmeligheten, men vi blander det med en del nytt, sier dirigenten.
 

Follo seniororkester står foran en travel periode med konserter. Orkesteret deler seg inn i mindre grupper som besøker 10–12 sykehjem i regionen med konserter på vårparten, orkesterets brassband skal delta i det musikalske prosjektet «Livets vann» 26. april, FSO Storband skal ha matinékonsert.

Teater og opera

4. mai og 1. juni trår orkesteret til med den årlige sommerkonserten. På dagtid.
 

– Sommerkonserten blir mye musikk fra teater, opera og musikkteater og med min favoritt som vokalist: sangeren og skuespilleren Paul Åge Johannessen. Ingvild Farestveit Hov, som ofte synger med orkesteret, kommer også. De skal synge alene og i duett.
 

Hva slags musikk som ligger Kjell Martinsens hjerte nærmest?
 

– Jeg er altetende, men hører mest på klassisk og jazz.
 

  • FAKTA:
    Follo seniororkester, stiftet i 2006.
  • Holder til i Kolben kulturhus.
  • Ukentlige øvelser på dagtid.
  • Består av drøyt 50 amatørmusikere, men også noen tidligere profesjonelle.
  • De fleste er pensjonister og alle har lang erfaring fra janitsjarkorps og band
  • Kjell Martinsen har dirigert FSO siden 2010.
  • Han har bakgrunn fra Forsvarets Stabsmusikorps, fra opera- og teaterorkestre og dirigerte H.M.K. Kongens Gardes Musikkorps i perioden 1998-2006.
  • Universitetslektor ved Musikkhøgskolen

Kommentarer til denne saken