Gå til sidens hovedinnhold

Kråkstad kirke pusses opp fra grunnmur til tårntak

Artikkelen er over 3 år gammel

Steiner sto i fare for å rase ut av murverket, samtidig som Kråkstad kirke trengte en omgang med maling innvendig og kalk utvendig. Underveis har det dukket opp stadig nye skader som nå tas i samme slengen.

For abonnenter

KRÅKSTAD: Finere navn på en grå presenning har du vel knapt hørt før. Duken som dekker kirken under oppussingen, skal beskytte murpussen mot sol og regn mens veggene males med kalkmaling.

– Kråkstad kirke har fått brudeslør, sier kirkeverge Jens Erik Undrum med et smil.

Den eldste delen av middelalderkirken på Kråkstad er fra 1100-tallet. Det er 15 år siden sist kirken ble pusset opp, og nå skal den igjen få en skikkelig ansiktsløftning. Regningen på rundt 3,2 millioner kroner er det Ski kommune som tar.

Renere og lysere innvendig

Innvendig fikk kirken først en skikkelig vask. Deretter ble murpussen gått over på jakt etter løse partier. Så ble vegger og tak malt. Det ble tatt prøver for å forsøke å få fargen identisk med den gamle.

– Uansett ser det ut som det er en helt annen farge, for vi fikk jo bort all møkka. Kirken ser ut til å være mye renere og gir et helt annet, lyst inntrykk enn tidligere, understreker Undrum.

Bedre klang for orgelet

Det røde teppet inne i alterringen er beholdt. I korpartiet rundt alterringen er teppet borte.

– Det var så flott tregulv under, så vi valgte å fjerne teppet for å få frem det fine gulvet, forklarer kirkevergen.

Et teppe demper lyd. Det er ikke alltid en fordel.

– Tregulvet gir bedre klang for orgelet. Så organistene er glade for at vi hiver ut teppet.

Imponert av møysommelig arbeid

Det utvendige arbeidet er adskillig mer omfattende.

– Noe av det første vi måtte gjøre, var å utbedre to skadeområder på murveggene i sør, for der hadde det vært stadig bevegelser i murverket i mange år. Følgene av det var svært skjemmende avskallinger i pussen. Veggen sto faktisk og bulte, og det var fare for at det etter hvert ville rase ut steiner fra murverket, forteller kirkevergen i Ski.

Det var to grunner til bevegelsene i murverket. Skadene på skipets vegg skyldtes at det for 20 til 40 år siden var sprengt ut en dreneringsgrøft. Gjennom årene var jord og stein under en lang stein i bunnen av murverket blitt vasket bort. Uten understøttelsen hadde steinen knekt under vekten av kirken over. Mens skadene i korveggen rett og slett skyldtes dårlig murerhåndverk.

Begge årsakene ble utbedret og murverket reparert

– Arbeiderne plukket ut stein for stein, nummererte dem og gjorde utbedringer i bunn før de satte steinene tilbake der de hørte hjemme. Det var en møysommelig prosess. Jeg må si jeg ble imponert over jobben de gjorde, slår kirkevergen fast.

Det er Karlsen & Nordseth Entreprenør AS fra Hagan på Romerike som står for det utvendige arbeidet.

Løs murpuss og råte i taket

Etter at murveggen igjen sto i vater, ble det fjernet store felt med dårlig, sementholdig puss fra tidligere restaureringer.

– Ny grunnpuss er lagt på, og så skal det brukes kalkmaling til slutt. Det driver de på med nå, sier Jens Erik Undrum.

Malingen på treveggene på prestesakristiet og dåpssakristiet er også fjernet og vil bli malt på nytt med linoljemaling. Også vinduer og dører vil få seg en overhaling før oppussingen er ferdig.

Underveis dukket det opp uventede utfordringer. Da stillasene var på plass og ga arbeiderne ordentlig oversikt, viste det seg at kobberplatene på tårntaket var løse og i svært dårlig forfatning.

– Under der var det råte, så det som skjer nå, er at råteskadene blir utbedret og nye kobberplater blir lagt på.

– Et flott kirkeanlegg

Kråkstad kirke var stengt mellom jul og påske mens det innvendige arbeidet pågikk. Tidlig i sommer startet det utvendige restaureringsarbeidet. Kirkevergen håper at de blir ferdig i løpet av oktober.

Deretter står et nytt prosjekt på blokka: Å utbedre den gamle steinmuren mot prestegårdsalleen.

 

– Når det er gjort, håper jeg at Kråkstad har fått et flott kirkeanlegg, erklærer kirkeverge Jens Erik Undrum.

Riksantikvaren vil ha et ord med i laget når et middelalderbyggverk som Kråkstad kirke skal restaureres. Den norske kirke i Ski har lagt seg i selen for å ha et godt samarbeid med det statlige direktoratet som har ansvar for forvaltning av kulturminner og kulturmiljøer.

FAKTA OM KRÅKSTAD KIRKE:

Den er konstruert i en kvadratisk form, og er fra 1150. Byggverket er i stein og har 200 plasser. Tårnet ble bygd i 1882.

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ: Kråkstad kirke på frimerke

LES OGSÅ: Messehagel inspirert av Kråkstad kirke

Kommentarer til denne saken