Gratulerer med dagen

Lørdag ble gang- og sykkelveien mellom Ski og Kråkstad offisielt åpnet.

Lørdag ble gang- og sykkelveien mellom Ski og Kråkstad offisielt åpnet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ingen vet riktig hvor lenge man har ventet, men i dag åpnet endelig gang- og sykkelveien mellom Kråkstad og Ski.

DEL

KRÅKSTAD: – Jeg har syklet masse på denne veien, og jeg har alltid tenkt at det er farlig for gående og syklende, forteller Bergljot Hvattum.

Hvattum flyttet inn på Kråkstad i 1955. Det er en stund siden hun parkert sykkelen for siste gang, men da hun syklet ønsket hun seg en gang og sykkelvei.

– I dag er det en gledens dag. Spesielt for alle de unge, sier Hvattum.

Det var ordfører Anne-Kristine Linnestad som offisielt åpnet gang- og sykkelveien lørdag formiddag. Åpningen var rene folkefesten. Kråkstad-folket flagget og gratulerte med dagen. Minimum et par hundre personer møtte opp for å overveie åpningen, og deretter gå eller sykle på den nye veien.

Kommunen delte ut refleksvester, og langs veien hadde Bygdekvinnelaget og Sanitetskvinnene etablert drikke- og fruktstasjoner.

Aldri tørt å ta med barna før

Joakim og Elisabeth Engen tok med barna på sykkeltur fra Kråkstad til Ski.

– Jeg har aldri tørt å ta med barna på sykkeltur på bilveien før. Veien har vært skummel og sykkelveien kommer i tide, sier pappa Joakim.

Datteren Emilie (4 år) har nettopp fått sin første sykkel.

– Sykkelveien er super, og kommer på riktig tidspunkt for vår del, avslutter Joakim.

ØB har gjentatte ganger skrevet om den manglende gang- og sykkelveien mellom Ski og Kråkstad, og alle de som kjører for fort på veien:

Kråkstad gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski åpning

Kråkstad gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski åpning Foto:

Lang ventetid

Politikerne er usikre på hvor lang tid man egentlig har ventet på gang- og sykkelveien. Men det er enighet om at det har tatt for lang tid.

– Det var fantastisk å endelig kunne åpne denne gang- og sykkelveien. Det er 51 år siden Kråkstad og Ski ble en kommune, og jeg skjønner at folk har vært utålmodige for å få på plass veien, sier Anne-Kristine Linnestad (H).

Linnestad påpeker at det har vært tverrpolitisk enighet om saken, men sier "skjær i sjøen" har bremset arbeidet med gang- og sykkelvei til Kråkstad gjennom tiden.

– Det har vært veldig mange brikker som skulle legges på plass. Grunneiere, Vegvesenet, landbruksmyndighetene har alle vært del av en kompleks sak. Nå må vi bare glede oss over resultatet.

Hjertesak

– Mellom 35 og 40 år har vi ventet på denne datoen, sier Amund Kjernli (AP), som har hatt saken nærme hjertet siden han gikk inn i kommunestyret i 1987.

Kjernli, som satt som ordfører mellom 2005 og 2007, bor selv på Kråkstad og har siste måned i kommunepolitikken nå. Han synes det er trist at det har tatt så lang tid å få på plass gang- og sykkelveien mellom Ski og bygden med litt over 1000 innbyggere.

– Det var tilfredsstillende å se det ble gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski før jeg går fra kommunestyret. Det har vært hjertesaken i alle år, sier Kjernli.

Kråkstad gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski åpning

Kråkstad gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski åpning Foto:

Skyld og ære

Linnestad sier hun har prioritert gang- og sykkelveien høyt den siste tiden. Etter barn- og unges kommunestyre i fjor ble hun en "masekråke" ovenfor rådmannen, da hun bestemte seg for å ha et svar til elevene ved Kråkstad skole, som lenge har spurt om når gang- og sykkelveien skulle stå ferdig.

– Hadde gang- og sykkelveien stått ferdig i år, om det var Arbeiderpartiet som hadde ordføreren?

– Det er elevene på Kråkstad skole som skal ha mye av æren for dette. At gang- og sykkelveien er ferdig akkurat nå, hadde nok ikke skjedd uten mitt press. Den kunne stått ferdig til neste år, forteller Linnestad.

– Jeg prøvde å fremskynde prosjektet da jeg satt som ordfører, men det har vært mange ting å ta hensyn til. Til slutt fant man ut at man skulle koordinere ny vann- og avløpsledning og ny gang- og sykkelvei. Da måtte man ha midlene til vann- og avløp på plass også, før man startet arbeidet med veien, sier Kjernli.

– Hadde gang- og sykkelveien vært på plass tidligere om Arbeiderpartiet hadde hatt ordføreren?

– Linnestad har gjort en god jobb, men om AP hadde hatt ordføreren ville nok gang- og sykkelveien vært på plass nå også. Alt handler om penger, og det er lettere å prioritere Ski og Langhus fremfor Siggerud og Kråkstad.

Artikkeltags