KOLBOTN: Alle Follo-kommunene har kreftkoordinator. Dette er en sykepleier med videreutdanning innenfor kreft. Kreftkoordinatoren har bred erfaring fra arbeid med kreftpasienter og med koordinering i kommunen eller spesialisthelsetjenesten.

– Noen vil ha en samtalepartner og noen vil ha hjelp helt konkret, så det varierer veldig. Alt fra pasienten selv til sykehus, venner, kolleger og familie tar kontakt, sier kreftkoordinator Nina Reitan i Oppegård.

LES OGSÅ: Barna på Sjøskogen hjelper barn med kreft

Råd og veiledning

Hun er en av to kreftkoordinatorer i Oppegård kommune. Siden 2012 har de vært to personer, i halvannen stilling.

Det er bare å ta direkte kontakt for å få informasjon, råd og veiledning. Det er bare å ringe eller sende e-post. Henvisning er ikke nødvendig, og tilbudet er gratis.

– Alle kan ta kontakt, understreker Reitan.

Er det noe de ikke kan svare på, viser de folk videre til rette instans. Folk spør om alt fra ernæring og trening til smerter og hjelpemidler.

– Vi kjenner kommunen vår veldig godt og vet hva vi har av tilbud her, sier Mona Lyngdal.

LES OGSÅ: Even erklært kreftfri seks uker etter operasjon: – Var livredd for å dø

Best mulig hverdag

Kreftkoordinatorene er lett tilgjengelige for pasienter og pårørende.

– Vi koordinerer og legger til rette for en best mulig hverdag for kreftsyke og pårørende. Vi har oversikt over relevante tilbud og tjenester fra kommunen, sykehus og andre samarbeidspartnere, opplyser de.

Kreftkoordinatorene samarbeider med leger i forhold til smerte, kvalme, ernæring, aktivitet og liknende. De har informasjon om rettigheter, pasientforeninger og frivillige organisasjoner.

– Vi har ca. like mange henvendelser fra pårørende som fra pasienter, sier Nina Reitan.

LES OGSÅ: Kreftforeningen takker russen for en halv million kroner

Viser vei

Kreftkoordinatorene setter stor pris på å bli brukt.

– Det er slitsomt når man er syk å finne frem i denne skogen av tjenester som finnes, sier Mona Lyngdal.

I Oppegård treffes Mona Lyngdal på 917 85 774, 66 81 55 24 eller mona.lyngdal@oppegard.kommune.no og Nina Reitan på 932 99 070, 66 81 55 27 eller nina.reitan@oppegard.kommune.no.

Stillingene som kreftkoordinator er støttet med lønnsmidler fra Kreftforeningen. Kreftforeningen har gitt penger til 97 koordinatorstillinger i hele landet. Ønsket ved denne satsingen er å bedre kreftomsorgen for kreftrammede der de bor.