SKI: Carmine Heir (10) og Hannah Johnsen (11) ble enige i fjor høst om å spare håret til det ble langt nok for å gi det bort til kreftsyke barn og voksne.

Hannah hadde sett filmen «Kule kidz gråter ikke», der en jente til slutt dør av kreft. Da Hannah kontaktet sin gode venninne Carmine, hadde sistnevnte allerede tenkt tanken om å donere håret til Kreftforeningen.

– Fint å gjøre andre glade

– Vi gjør dette for å være hyggelige. Det er fint å gjøre andre glade, svarer Carmine, på spørsmålet om tanken bak prosjekt hårklipp.

Begge jentene har hatt langt hår nesten hele livet og var en smule spent før klippingen.

Mødrene til de rause jentene, tegner et bilde av to omsorgsfulle barn.

– Jentene har ingen nære slektninger som er rammet av kreften. De gjør det fordi de rett og slett bryr seg om andres ve og vell, sier Carmines mamma, Connie Søgård Heir.

Det var frisørene Anette Løvmyr og Anine Pagander hos Studio Alf i Ski som fikk det ærefulle oppdraget å klippe håret til jentene.

Dette er ikke første gang at denne frisørsalongen klipper hår til en god sak.

Håret må være ubehandlet

– Jeg tror vi startet opp med dette i fjor sommer. Siden den gang har det vært et titalls jenter innom for å donere håret sitt til Kreftforeningen sier Løvmyr.

For at håret skal bli godkjent til videre bruk som parykk, må det være langt. Lengden som blir klipt av, må være på 30 centimeter. Det må aldri ha vært behandlet med farge eller bleking. Derfor er barnehår best egnet. Håret blir sendt i forseglet pakning til Apollo Hårsenter. Det er de som lager parykkene til Kreftforeningen.

– Hver pose blir merket med navn på giveren. Vi legger også ut bilder av giverne på vår Facebook-side, sier Løvmyr.

Apollo Hårsenter har drevet med denne type parykkproduksjon i cirka ett år. På denne tiden har de fått inn hår fra nærmere 500 donorer.

– Betyr svært mye for kreftrammede

Kreftforeningen er veldig takknemlig for alt håret som kommer de kreftsyke til gode i en ellers så tøff hverdag.

– Det betyr svært mye for kreftrammede som mister håret av cellegiftbehandling å få parykker som er laget av ekte naturlig menneskehår. Når kreftpasienter går på cellegift, mister de ofte håret. For noen, og kanskje spesielt unge, kan dette være en stor ekstra belastning. Mange kreftrammede vil derfor være svært takknemlige for at de kan få parykker laget av ekte menneskehår. Det er fantastisk flott gjort av jentene å donere håret sitt. Dette viser at de bryr seg om andre. Det er veldig positivt at unge engasjerer seg i kreftsaken, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen.