Gå til sidens hovedinnhold

Politiet trodde ikke kvinnen, får erstatning etter voldtekt

Ski-kvinnen ble selv tiltalt, saken henlagt

Artikkelen er over 6 år gammel

En kvinne fra Ski er tildelt 150 000 kroner i voldsoffererstatning etter en voldtektssak som ble henlagt av politiet i Oslo.

OSLO: Det var etter en firmafest i 2011 at de to ble igjen i lokalene. De hadde flørtet og kysset litt, men ifølge kvinnen, som er i tyveårene, gjøv han plutselig løs på henne, tok strupetak, rev av henne klærne, slo henne og voldtok henne minst to ganger.
 

Hun dro senere på dagen til voldtektsmottaket i Oslo, som beskrev henne som sjokk-preget da hun møtte opp. Hun hadde også fysiske skader som blått øye og hovent kinn.
 

Men det var da hun avga forklaring til politiet to dager senere at hun gjorde tabben: Hun fortalte ikke at hun et år tidligere hadde hatt en «one night stand» med sin kollega. Hun tiet overfor politiet om denne episoden for å skåne sin samboer, forklarte hun i retten. Ubetinget fengsel i 30 dager for falsk forklaring, mente fagdommeren. Meddommerne mente det forelå formildende omstendigheter og at det fikk rekke med en betinget dom. Det samme resultat kom lagmannsretten til.

Men kontoret for voldsoffererstatning i Vadsø mener det er klart sannsynliggjort at kvinnen har vært utsatt for en voldtekt, og har gitt henne en erstatning på over 150 000 kroner. At hun kan få voldsoffererstatning i en henlagt sak skyldes også at bevisvurderingen i slike saker ikke er like strenge som i en straffesak.
 

– Ta opp etterforskningen

Advokat Halldis Winje, som var kvinnes forsvarer i to rettsinstanser, sier at for hennes klient er ikke beløpet så viktig, men at hun får en bekreftelse på at hun blir trodd i sin forklaring om at hun ble voldtatt. Winje mener politiet nå må ta opp igjen etterforskningen:
 

– Politiets etterforskning ble ensporet, fordi politiet hengte seg opp i den betydningsløse løgnen fra min klient veldig raskt, og da ble hun ikke trodd. De henla saken fjorten dager før rapporten fra rettsmedisinsk kom, som underbygget kvinnens forklaring. Nå er det bare å håpe at politiet tar på seg nye briller og ser på saken en gang til, sier Winje.
 

Kommentarer til denne saken