TÅRNÅSEN: Søndag 7. august er det klart for årets utgave av Grønliåsen Rundt, det femte i rekken. Start og mål er som vanlig på Tårnåsen skole.

– Her i målområdet blir det speaker, musikk og god stemning og drikkestasjon midtveis i det lange løpet, sier primus motor Kristin Granum Rosebø.

Hun driver folkehelsekonseptet Trening UTE som står bak det populære terrengløpet. Hun er helse- og treningsfysiolog og driver til daglig Kreativ Trening hvor hun leverer en rekke tjenester relatert til fysisk aktivitet.

Ta i bruk naturen

Trening UTE ønsker å inspirere flere til å ta i bruk naturen og vise hvor enkelt og gledesfylt det er å skape gode treningsvaner under åpen himmel.

– Trening UTE-konseptet bruker denne løypa masse, sier Kristin Granum Rosebø.

Hun håper på bra med påmeldinger og god stemning før årets løp, det første «vanlige» siden 2019. Jo flere som melder seg på i god tid, jo lettere er det å planlegge. Hun blir også glad for å få flere frivillige hjelpere med på laget.

1 km, 5 km og 10 km

De minste har Branntårnspretten på 1 km. De kan glede seg til diplom og premie oppe ved branntårnet. Det er også satt av tid til at foreldrene kan følge dem opp og likevel rekke ned igjen til sin egen start.

Grønliåsen Opp og Ned på 5 km er med, i tillegg til milløpet Grønliåsen Rundt. I utgangspunktet starter barneløpet 10.30, femkilometeren 11.30 og tikilometeren 12.30, med forbehold om endringer av klokkeslettene de siste dagene før løpet.

– Det går an å gjøre om til 5 km hvis man synes mila blir for lang, sier Kristin Granum Rosebø.

Selv om arrangørene har god hjelp fra EQ Timing til profesjonell tidtaking på de to lengste løpene, er det fullt mulig bare å melde seg på og gå eller jogge løypa uten tidtaking. Man kan gjerne legge søndagsturen dit. Det viktigste er å komme seg ut i den fine naturen.

Arrangert under korona

Grønliåsen Rundt ble arrangert i begge koronaårene.

– I 2020 gikk det sport i hva man kunne få til. Da hadde vi en ny distanse på ten miles, eller 16 kilometer. Da måtte vi avvikle det løpet først, og så måtte folk ut før vi avviklet de andre distansene etter tur. Vi gjennomførte alt bortsett fra barneløpet. Det ble litt voldsomt og en lang dag. I fjor kjørte vi bare tikilometeren, og det gikk veldig greit, sier Kristin Granum Rosebø.

I år er de tilbake til det normale igjen som i 2019. Et vanlig år har de ligget rundt 200 deltakere på 5 og 10 km.

– Jeg håper vi i hvert fall ender på det i år også, sier hun.

Åpner for å gi seg

Startkontingenten går til premier, løypebånd og alle småting som må til. Dette er ikke noe arrangørene tjener penger på.

– Når jeg går i null, puster jeg lettet ut. Og så synes jeg det er hyggelig å spandere et godt måltid og drikke til løypemannskapet etterpå, sier Kristin Granum Rosebø.

Hun har stått på for Grønliåsen Rundt hver sommer. Nå er hun ikke fremmed for å trekke seg tilbake.

– Nå har jeg brukt mye av sommeren min på dette i fem år, og er åpen for å gi stafettpinnen videre. Jeg håper løpet lever videre, for det er blitt en suksess og folk i nærområdet er blitt kjempeglade i løpet, sier Kristin Granum Rosebø.