ÅS: Det er rådmannens forslag om å legge ned Kroer skole, som har skapt høy temperatur bygda. Grunne til forslaget er både økonomisk betinget, men også det faglige tilbudet ved bygdeskolen er for dårlig, ifølge rådmannen.

Rådmannens forslag har skapt steile fronter i Kroer-bygda de siste ukene. Aksjonsgruppen «Bevar Kroer skole» har organisert et folkemøte den 16. august. De er i disse dager i gang med en sykkelrunde rundt til alle husstander, for å sørge for at flest mulig kommer på møtet.

 

Redd Kroer vil dø

Forkjemperne for å bevare skolen, er redd hjertet rives ut av bygda om skolen blir borte. Ikke alle er like enig.

– Jeg er redd Kroer vil dø ut. Vi har et rikt kulturliv, og skolen er en hjørnesten i bygda. Forsvinner den, vil en viktig arena for kultur og et sted hvor vi alle møtes, gjøre det vanskelig å fortsette som i dag. Utviklingen videre tør jeg nesten ikke å tenke på. Skolen bidrar til et trygt og oversiktlig miljø for barna våre, sa Nina Gundersen i aksjonsgruppen «Bevar Kroer skole» til ØB for et par uker siden.

– Legg ned skolen

Kjetil Kval-Engstad har registrert den sterke motstanden mot nedleggelse og aksjonsgruppen «Bevar Kroer skole». Han mener det blir for mye følelser og for lite faglig debatt. Han har selv ikke barn som går på skolen ennå, men gikk der selv for en del år siden. Kval-Engstads erfaringer, og det han har hørt fra flere han har snakket med, er at skolemiljøet på Kroer skole har klare forbedringspotensial.

 

– Mobbing foregår også på denne skolen, men på grunn av ressursmangel, blir lite gjort, forteller han. Argumentet med at liten skole gir et bedre læringsmiljø, kjøper jeg ikke. Da står vi igjen med en masse følelser, og det har jeg respekt for, men at hjertet rives ut av Kroer om skolen blir borte, det tror jeg ikke, sa Kval-Engstad til ØB i forrige uke.

 

Klart flertall for å rive skolen

ØB gjennomførte i forrige uke en spørreundersøkelse på nettet. Det ga et klart flertall for å reive skolen.

Spørsmålet vi stilte var, hvis du kunne velge – ville du lagt ned eller beholdt Kroer skole? ØB fikk inn 104 svar.

  • 64 prosent svart ja, legg ned Kroer skole. 28 prosent mener skolen skal beholdes, mens 8 prosent ikke hadde noen mening.
  • 16. august samles bygda til folkemøte. Sist ØB spurte hadde de fleste partiene sagt ja til å komme. I tillegg stiller både motstandere og tilhengere av rådmannens forslag om å legge ned skolen i Kroer.