Gå til sidens hovedinnhold

Jack Stillwater gløder

Først Rådhusteatret i Ski, så Nitimen på NRK P1

Artikkelen er over 5 år gammel

En reise tar slutt. Nye eventyr venter. Torsdag spiller kritiker-favorittene Jack Stillwater i Ski.

Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

SKI: Americana-finsmakerne i Jack Stillwater har nyss fullført den siste delen av The Farmer Trilogy. Bakteppet for prosjektet er den norske utvandringen til USA på første halvdel av 1800-tallet og frem til begynnelsen av 1900-tallet. Første del av trilogien, The Farmer, ble utgitt i april 2015. Den tar for seg det harde og spartanske livet hjemme på gården. Andre del, The Travel, kom 9. oktober samme år. Her er det tørsten etter en ny start, et bedre liv, reisen mot det, det dreier seg om. Den avsluttende delen The New Life ble sluppet sist fredag. Reisen er ved sin ende. Det nye livet har begynt.

Les også: Fant tonen i Norges Abbey Road

Jack Stillwater har lokale alibier i gitarist Morten Huseby og bassist – og ØB-frilanser og stryning! – Odd Inge Rand, begge Siggerud-baserte. Vokalist og låtskriver Terje Espenes beskriver perioden de har jobbet med trilogien som den mest kreative i bandets snart ti år lange historie.

– Hvordan er det å være i mål?

– Avslappende! Jeg har tenkt mye underveis – og vi har jobbet hardt for at hver del skulle holde like høyt nivå. Både tematikken vi har jobbet med og måten vi har jobbet med materialet på i Athletic Sound i Halden, har vært en mektig opplevelse, forteller Espenes.

En forløsende stemning

Under konserten i Rådhusteatret torsdag vil Siggerud-trioen Frid Brune Nordheim, Odd Einar Nordheim og Ingeborg Sand berike lydbildet med koring og sang – som de også gjør på den nyeste delen av The Farmer-trilogien.

«Springsteen-inspirert americana», har denne journalisten beskrevet Jack Stillwater som tidligere. Denne gangen – på The New Life – er tempoet skrudd opp noen knepp; stemningen er en anelse mer oppstemt. Lydbildet stadig varmt og organisk. En slags forløsning fornemmes, særlig i låter som Shadowlands og Don't Know Where I'm Bound. Ikke helt tilfeldig, ifølge låtskriveren.

Les også: Jack Stillwater spiller Springsteen-inspirert americana i Rådhusteatret

– Vi er fremme ved denne reisens slutt, og låtene preges i større grad av optimisme. Livet er bedre for våre karakterer nå, kommenterer Espenes, som stolt kan registrere at trilogien har mottatt svært god omtale fra presse så vel som fra flere musikkbloggere. Lørdag skal Jack Stillwater være gjester i Nitimen på NRK P1.

– Vi skal spille live i studio og snakke om den nye plata. Det blir stort, sier Espenes, som kan love mange låter fra The Farmer Trilogy og noko attåt i Rådhusteatret torsdag.

Kommentarer til denne saken