Gå til sidens hovedinnhold

Fant tonen i Norges Abbey Road

Jack Stillwater i fotsporene til de største

Artikkelen er over 6 år gammel

Stort sett alt av storheter i norsk rock har spilt inn musikk der. Athletic Sound i Halden er en hellig studio-gral for norske musikere.

SKI: – Der står gitaren som ble brukt på Madrugadas «Industrial Silence», sier Odd Inge Rand, og peker på et av bildene han tok under innspillingen i Athletic Sound.

Den rutinerte bassisten – mest kjent fra Ski Rockteater og bandet Funkytown – blir nesten litt beveget av det hele. Ikke så rart: Så å si rubbel og bit av den norske rock-eliten har spilt inn skiver i dette studioet, som drives av den legendariske lydmannen Kai Ø. Andersen.

Madrugada er nevnt, Dumdum Boys, deLillos, CC Cowboys og Henning Kvitnes, er bare noen av de andre. Hvordan havnet så den gode Rand i dette historiske musikkstudioet sammen med bandet Jack Stillwater?

Tiden må skrus tilbake noen måneder.

Via en felles bekjent fikk Odd Inge vite at Morten Huseby, som spiller gitar i Jack Stillwater, bor på Siggerud. Bandet trengte en bassist. «Er du ute etter en bassist, så bor det en på Siggerud», ga Odd Inge beskjed om til Morten gjennom den felles bekjente.


– Vi ble enige om å ta en kaffe og spille litt musikk. Det klaffet med en gang, sier Odd Inge.

Springsteen-inspirert

Så ble det livespilling med Jack Stillwater på Herr Nilsen i Oslo – og plateinnspilling i Athletic Sound, forteller Odd Inge. Jack Stillwater ble startet av Terje Espenes i 2007, og Morten Huseby har vært med fra starten.

Bandet har gitt ut to album, spilt landet rundt live og fått gode anmeldelser fra rikspressen. Det musikalske uttrykket trekker veksler på historieforteller-delen av Bruce Springsteen (Nebraska/Ghost of Tom Joad), og kan til tider minne litt om Midnight Choir, men Jack Stillwater står støtt på egne bein.

Fire nye låter ble resultatet av innspillingen i Athletic Sound. Låter som det blir EP-utgivelse av på vårparten – og et helt album av i løpet av høsten. Det er den norske utvandringen til USA på 1800- og 1900-tallet som har inspirert låtskriver Terje Espenes denne gangen.

- Terje er låtskriveren og tekstforfatteren i bandet. Han spiller ofte låtene i akustisk versjon for oss andre i bandet, så blir det en oppgave for alle å utvikle låtene til noe som funker, forteller Morten Huseby.

Han er utdannet sivilingeniør og jobber som produktutviklingssjef i firmaet Wirescan på Vinterbro til daglig.

Det er borti ti år siden Odd Inge Rand sist spilte inn originalmateriale i et studio. De siste årene er det Ski Rockteater og eventbandet Funkytown det har gått i – med coverlåter og høy underholdningsfaktor.

 
– Jeg tok med meg 70-tallsbassen og spilte lange og luftige toner det meste av helgen i Halden. Det krever en helt annen finfølelse enn mye av det jeg har spilt de siste årene. Sånn sett ble innspillingen en oppvåkning for meg, innrømmer Odd Inge.

Hva synes så «fellow» Siggerud-mann Morten Huseby om innsatsen til bandets nye bassist?


– Vi tenkte ikke på at han var den nye i bandet i det hele tatt – han passet inn med en gang, både musikalsk og sosialt, sier Morten Huseby.

Jack Stillwater skal ut på veien med det nye materialet - de skal til og med spille flere steder i Follo. 7. mai står de på scenen i Rådhusteatret i Ski. En konsert i Siggerud kirke er booket i slutten av februar.

Ellers blir det slippfest for den første EP-en på Crossroad club i Oslo i april, og festivaljobb under Vinterfestuka i Narvik.

Odd Inge Rand har vært frilanser i ØB siden 2008.

Kommentarer til denne saken