HVITSTEN I FROGN: Derfor er også tittelen på festforestillingen «Hjerteblod», inspirert av Edvard Munchs bilder, tekster og fotografier. Her blir vi bedre kjent med maleren, hva han var opptatt av og hva han engasjerte seg i.

Ikke overraskende handler det om mennesker, følelser, kjærlighet, angst, smerte, døden. De eksistensielle temaene, slik han også har skildret dem i sine malerier.

Vakkert sceneteppe

«Hjerteblod», som hadde première på Ramme Gaard torsdag, er delt i to. Den første delen starter i Petter Olsens hage. Herfra vandrer publikum på rekke og rad gjennom skogen, ned til Nedre Ramme, som Edvard Munch kjøpte i 1910. Her skapte han mange av sine berømte motiver frem til han døde i 1944.

På nedsiden av Nedre Ramme er det bygget et nytt amfi, hvor publikum benket seg med fjorden som den vakre naturscenens bakteppe. På bølgene vippet en robåt (Jæger og Oda?) og på gressmatten kom en kvinne ridende på en hvit hest.

Profesjonelt ensemble

Dette skjedde mens Lars Lillo-Stenberg sang egenkomponerte «Melankoli» og «Må male det jeg så», skuespilleren Henrik Rafaelsen tolket Munch-tekster og fiolinisten Ole Henrik Moe lokket vakker lyd ut av et sagblad.

Etter en kort første akt vandrer publikum tilbake til hagen og utendørsscenen Havlyst, hvor mesteparten av forestillingen foregår.
Her byr Lars Lillo-Stenberg, Henrik Rafaelsen, danseren Ella Fiskum, fiolinisten Ole Henrik Moe og harpisten Ellen Sejersted Bødtker på nydelige tolkninger av tekster, sitater, musikk og klangbunner. Tablåtitler som «Livsfrisen», «Skrik» og «Madonna», «Melankoli», går direkte på Munchs egne tekster og opplevelser.

Spennende musikk

Musikken er originalkomponert av Lars Lillo-Stenberg, Ole Henrik Moe og Tom Hell og ga en fin koloritt til Munchs varierende stemninger.
Flere av melodiene har Lars Lillo-Stenbergs umiskjennelige stempel både i stemning og fremføring, som i «Melankoli», «Rovfugl» og «Det store skrik», det som går gjennom naturen. Her er det potensial for et større publikum enn de 200 som fulgte premièren.

Vakkert fremført av aktører med bankende hjerter og respekt for en stor og følsom kunstner.

«Hjerteblod» spilles ytterligere ti ganger på Ramme Gaard til og med søndag 23. juni.