Gå til sidens hovedinnhold

–Endelig kan jeg tegne det jeg vil

Artikkelen er over 10 år gammel

DRØBAK: Arifur Rahman satt bak lås og slå i seks måneder etter å ha tegnet en kattunge med navnet Mohammed. Nå stiller han ut sine arbeider i Avistegnernes Hus.

Lørdag åpnet utstillingen «Soul Art» i Avistegnernes Hus i Drøbak. 13 kunstnere stiller med arbeider på lerret, papir, samt installasjoner med en målsetting om å vise at graffitikunst fortjener en plass på galleriveggene.

Ildsjel

Øyvind R. Zahl har utdanning fra flere kunst- og designskoler i Oslo og har nå samlet tolv kompiser som jobber innen samme felt for å sette sammen en utstilling. Den består i hovedsak av Zahls verk, men kompisenes arbeider preger også veggene. En av dem er Arifur Rahman fra Bangladesh.

Politisk flyktning

Rahman måtte sone seks måneder i fengsel for å ha laget en tegneserie om en katt ved navn Mohammed. Her ble han både dopet ned, torturert og truet på livet. Avistegnernes Hus fant Arifur gjennom et nettsted for forfulgte avistegnere. Nå er han registrert som kvoteflyktning og har fått tildelt hus og arbeidsplass.

Tabu

Ifølge den unge kunstneren blir det i Bangladesh ansett som en synd å lage samfunnskritisk kunst.
– Hjemme blir jeg sett på som en anti-islamist som har fornærmet Mohammed. Mange islamister mener veien til himmelen blir kortere om de dreper sånne som meg, forteller Rahman.


Håp om frihet

 Da Rahman ble løslatt for drøyt to år siden bestemte han seg for å forlate Bangladesh.
-Jeg trengte et nytt liv. Jeg hadde ikke lenger noe sikkerhet hjemme og hadde fått mange fiender på grunn av arbeidene mine, forteller han.
Nå stiller han for første gang ut arbeidene sine uten å måtte bekymre seg for å bli satt bak lås og slå.

Fullt hus

 Da ØB kom til utstillingen var lokalene nærmest fylt til randen av besøkende.
– Oppmøtet har vært forbausende bra, forteller Erik de la Forest, daglig leder ved Avistegnernes Hus, Drøbak.
To besøkende fra Nesodden, Roar Mikalsen og Monica Salater var svært fornøyde med utstillingen.
– Vi ble utrolig positivt overrasket. Det erflott at noen tar initiativ til å få gatekunst og tegneserier opp på galleriveggene.
De som stiller ut i Avistegnernes Hus er: Arifur Rahman, Øyvind R. Zahl, Kim Henning Andreassen, Espen Sørli, Jan Erik Toftelien, Fredrik Værslev, Kristina Hellvik, Mads Henrik Andersen, Kjetil Holtskog, Marius Melby, Andreas Skorstad, Olav Tokerud, Georg Aleksander Sletsjø.
Utstillingen vil være åpen onsdag, torsdag, fredag og helger, klokken 14.00 til 16.00 frem til 20. februar.