Hattefin til hverdag og fest

Gerd Holth (t.v.), Son, og Irene Myrbostad, Drøbak, er hattefine utenfor Oslo rådhus, hvor de deltar i en stor mønstring for modister og hattedesignere. ALLE FOTO: CHRISTINE HEIM

Gerd Holth (t.v.), Son, og Irene Myrbostad, Drøbak, er hattefine utenfor Oslo rådhus, hvor de deltar i en stor mønstring for modister og hattedesignere. ALLE FOTO: CHRISTINE HEIM

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

OSLO: – Hatt er en interessant rekvisitt i livet. Og så åpner den lett for samtaler med ukjente, sier Irene Myrbostad, hattedesigner i Drøbak og ansvarlig for Skandinavias største hattemønstring.

Hatt er mye mer enn beskyttelse av hodet eller en uniformering. Den kan også være hodepryd og øyenslyst. Et lite kunstverk og prikken over i-en for kvinner som liker å bli sett.

Mest til fest

Irene Myrbostad designer hodeplagg og går gjerne med dem selv. Det gjør også Gerd Holth i Son, en av Norges få modister, som er betegnelsen på dem som har fagbrev.
-Når det gjelder de fargerike og store kreasjonen må jeg innrømme at jeg bruker dem mest til fest, sier modisten.
Til daglig jobber hun i Den Norske Opera med ansvar for hodeplagg. Hun hadde ansvaret for alle hattene til «Figaros bryllup». Nå holder hun på med forestillingen «Lulu», som har première denne måneden. Senere venter «Rigoletto» i mars, hvor hun også er hodeplaggansvarlig.

Skandinavias største

Begge er medlemmer av Norske Modister og Hattedesignere, som feirer sitt 10-års jubileum med en storslått utstilling i Oslo rådhus. Hatter og hodeplagg i alle fasonger og farger fyller Rådhusgalleriet under åpningen søndag 6. februar. Blant gjesteutstillerne troner den verdensberømte hattedesigneren Philip Treacy fra England.
Irene Myrbostad er prosjektleder og kurator for utstillingen, som trolig er den største i Skandinavia noen gang med 16 norske og flere internasjonale utstillere.
– Hva vil dere oppnår med utstillingen?
– Poenget er å vise hva vi kan og hva vi holder på med. Rett og slett fortelle om hodepynt som bruksplagg og kunstverk, sier Irene Myrbostad. Hun stiller ut 15–16 hatter, men bare én er laget for utstillingen.

Plastic Phantastic

– Alt jeg lager er beregnet å sitte på et hode, sier Gerd Holth og viser frem fem hatter hun lagde for kurset «Plastic phantastic», som hun holdt i Melbourne i Australia i sommer. Grunnlagsmaterialet til hattene er plastikk. Av 25 hatter hun stiller ut er om lag halvparten laget for utstillingen.
– Hattepynt er kvinnepynt. Hvor blir det av mennene i dette bildet?
– De siste årene har det skjedd noe fordi det er blitt så vanlig med hodeplagg blant unge kvinner og menn. Begge kjønn er mer bevisste på at hodeplagg finnes. Vi ser at klesbutikkene i dag har mye hatter og hodepynt. Det går den riktige veien, mener Irene Myrbostad.

Fagseminar for alle

Utstillingen «Hodepryd og øyenslyst» er mer enn en kreativ og fargerik utstilling. Det blir showroom, hattebar, interaktivt hatteverksted for barn og voksne, tablåer, fotoutstilling og ikke minst et todagers fagseminar, som er gratis og åpent for alle hatteinteresserte.
– Alle som tiltrekkes av hatter og hodepryd som bruksplagg eller som kunstverk, vil ha stor glede av utstillingen. Norske hattedesignere holder et meget høyt nivå, lokker prosjektlederen.


 

Artikkeltags