ÅS: To skuespillere på en svart scene i Ås. Mange hvite ark med skriblerier i alle retninger.
På scenen ligger Victor Hugos «Ringeren i Notre-Dame» fra 1831. Går det som skuespillerne Anders Tanzén og Bo Platzack håper blir det première til høsten ... eller til våren.

Proff black box

– En fantastisk historie og utrolig spennende, mener Bo Platzack om «Ringeren i Notre-Dame».
I tillegg forteller boken mye om Paris, en by begge kjenner godt etter å ha gått på Lecoq-skolen i den franske hovedstaden.
Etter at Ungdomshuset Midtgard i Ås sentrum fikk egen scene, er den blitt aktuell å bruke også for profesjonelle skuespillere. Med oppbygget scene, lyd, lys og belegg på gulvet vil prislappen på black box-en være ca. en halv million kroner.
Det svenske skuespillerparet har tilbragt åtte dager på Midtgard for å starte på teaterprosjektet.
– Et fint sted å være. Her har vi alt vi trenger og det ligger sentralt til, sier Bo Platzack, som er gift med produsent Torgunn Wold og bosatt i Ås. Svenske Anders Tanzén er for tiden leieboer hos teaterparet.

Mange hemmelige rom

– Vi er helt i startfasen. Vet ikke hvilken form stykket skal få, ikke hvilke aldersgrupper det skal rettes mot og vi har heller ikke knyttet til oss regissør. Fordi vi leker med en del tanker om bruk av lyd og lys kan det være mulig at formatet passer bedre for kulturhus enn for gymnastikksaler. Det eneste vi tror at vi vet, er at Bo og jeg skal gjøre alle rollene. Og tanken er at vi skal være på scenen hele tiden, sier Anders Tanzén.
– Som du skjønner, det er fortsatt mange hemmelige rom, som vi ikke vet hvordan vi skal fylle.
Tidligere i høst hadde Anders Tanzén première på sin enmannsforestilling «Rasmus på loffen» på Midtgard. Han spiller rundt 20 roller. I mai skal han spille «Rasmus på loffen» på Markedet for scenekunst i Sandefjord med et håp om å få forestillingen inn i Den kulturelle skolesekken. Innimellom turnerer han med «Mesterkatten» og dro til Molde i går kveld for en ny forestilling.

Improvisasjonskurs

Bo Platzack spiller også i «Mesterkatten», men på et annet sett. Dessuten turnerer han med «På besøk», som Torgunn Produksjoner står bak.
Innimellom møtes de for å fortsette planleggingen av «Ringeren i Notre-Dame» på Midtgard.
– Det er godt bare å være med å skape aktiviteter, synes Ken-Børre Langås, leder for ungdomshusene i Ås. Når de to skuespillerne får bruke Midtgard-scenen, betaler de tilbake med improvisasjonskurs for ungdom.
– Jeg ser for meg at vi på sikt skal ha ungdomsgrupper som driver med teater og revy, sier Langås.
– For oss er det fint å bidra med det vi kan. Vi snakker om å ha improvisasjonskurs for Ås-ungdom til høsten, sier Bo Platzack.