Bondevik åpnet skoutstilling

Leder for Oslosenteret for fred og rettigheter, Kjell Magne Bondevik, hadde æren av å åpne kunstutstillingen til Samuel Olou i Kolben lørdag. Utstillingen er Olous masteroppgave fra kunsthøyskolen i Oslo, og består av 250 par terracottaføtter og 
et videoverk med føttene til en illegal flyktning som har bodd i Oslo i ti år. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Leder for Oslosenteret for fred og rettigheter, Kjell Magne Bondevik, hadde æren av å åpne kunstutstillingen til Samuel Olou i Kolben lørdag. Utstillingen er Olous masteroppgave fra kunsthøyskolen i Oslo, og består av 250 par terracottaføtter og et videoverk med føttene til en illegal flyktning som har bodd i Oslo i ti år. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Sko i alle størrelser og varianter passerte terrakottaføttene til Samuel Olou etter at Kjell Magne Bondevik åpnet utstillingen «Where am I going» i Kolben.

DEL

KOLBOTN: – En vakker, sterk og tankevekkende utstilling, sa Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og rettigheter, i åpningstalen.


– Den skaper en stemning av mennesker i et vakuum.


Videre skildret han kontrastene mellom hvordan vi mennesker bruker føttene våre i forskjellige situasjoner, i forskjellige deler av verden.


– For et privilegium å ha føtter å gå med. Slik kan vi oppleve nye steder, nye situasjoner og nye mennesker. Noen tvinges på vandring mot sin vilje. De må forlate hjem og kanskje også familie.

Mektige historier i små dikt

Før utstillingsåpningen delte seks elever ved Oppegård kvalifiseringssenter sine tanker og følelser i form av små dikt. Elevene er flyktninger som har gjennomgått et to dagers skrivekurs i regi av Norsk barnebokinstitutt.


En av de seks som delte et glimt av sine opplevelser, var irakiske Suhad Ali, utdannet lærer i samfunnsfag. Hun liker å skrive. Etter krigen i Irak i 2005 flyktet hun med familien til Kairo i Egypt, hvor de bodde i tre år. Sommeren 2008 kom Ali til Norge med mann og tre barn. Nå bor de på Greverud og trives godt der.


– Naboene er hyggelige, smiler Ali.
Her er diktet hun leste på utstillingsåpningen lørdag:

Da jeg kom til Norge sov jeg ikke på tre netter.
Var det riktig å komme hit?
Vinteren var trist, men sommeren luktet bringebær, solbær og grønne hager.
Og jeg så en regnbue.
Det er rettigheter her. Og plikter.
I Norge har folk lært seg å stå i kø.
Suhad Ali

– Aktuelt budskap

Etter talen rakk Bondevik to ord med ØB før han måtte gå.
Hvorfor er denne utstillingen viktig?
– Den har et budskap som er veldig aktuelt. Jeg kom akkurat hjem til Kolbotn fra Kenya.
– Kenya tar imot flyktninger fra nabolandene selv om det er et lite og fattig land selv. De er rausere med hverandre der.
Ofte er flyktninger i verden et tema som blir litt borte i nyhetsbildet her til lands. Hva tenker du om det?
– Det er gjerne sånn at det blir mest fokus på dem som vil inn i landet vårt. Vi har flere hundre millioner flyktninger i verden.
Du mener at vi trenger å løfte blikket litt?
– Ja, det gjør vi.

 

Artikkeltags