Gå til sidens hovedinnhold

Egne jazz- og metallåter på Kjeller’n Rock Festival

Artikkelen er over 10 år gammel

SKI: Brødrene Markus (12) og Tobias Fogth-Jakobsen (19) inntar Kjeller’n Rock Festival til helgen. Den ene spiller jazz, den andre metall.

Det spilles på strenger i Idrettsveien i Ski. Tobias på bass, og Markus på gitar. Og på hvert deres gutterom har musikken stor plass. Men til tross for to vidt forskjellige roller under årets Kjeller’n Rock har de ganske like idoler.

Erorium med tre låter

Tobias og Markus er ganske enige når det gjelder musikalske forbilder.

– Opeth, Katatonia, InFlames og Dream Theater hører jeg mye på, sier Markus.

Tobias nikker. Markus spiller i metalbandet Erorium på festivalen. De startet å spille sammen i mai i år, og har til nå komponert tre låter som folk skal få høre i helgen. Navnet betyr skattekiste, og i tillegg til Markus spiller Eirik Semb (12), Even Eriksen (13) og Kristian Høvde (12) i bandet.

- Vanskelig å skrive

– Det er progressiv metall, forklarer Markus om Eroriums musikk. En musikksjanger som byr på mye kompleksitet.

– Sangene blir laget ut fra et riff på gitar, og det er veldig vanskelig å skrive ferdig låtene, sier Markus om sjangeren der skeive taktarter og infløkte instrumentalpartier preger musikken. Fra broren Tobias har han plukket ett og annet jazzriff også.

– Jeg hører også mye på Pet Metheny, sier Markus.

To roller for Tobias

Det blir en noe schizofren opptreden for Tobias under årets Kjeller’n Rock. Han skal spille jazz og metall rett etter hverandre.

– Contrast går på scenen først. Det er et jazzband som oppsto på Kulturskolen i Ski for noen år siden, forteller Tobias. De er åtte medlemmer, og hele fire av dem er gitarister.

Metall etterpå

Når Contrast er ferdig med settet sitt, blir imidlertid Tobias på bass og Magnus Solheim (23) på trommer stående til neste parti. Det er metallbandet W.O.P.S. som spiller kjente coverlåter.

– Vi hadde et metallband før som het Zeal, og er i startgropa for å starte et nytt band, sier Tobias om metallkarrieren. Under Purified In Blood sitt besøk i Ås i høst havnet han også på scenen som vokalist, etter at Hallgeir Skretting Enoksen som kjent skadet seg.

– Det ble en del oppmerksomhet rundt det ja, smiler Tobias.

Lærer bort

Tobias har noen flere år på baken i bandsammenheng enn Markus. Tobias har litt å lære bort til broren.

– Jeg har fortalt Markus om viktigheten om å komme seg ut og spille. Det må man bare hive seg ut i, og det må læres, smiler storebror Tobias. Til helgen får Markus en god sjanse til det.