Konsert for åpenhet om psykisk helse

Marianne Torbjørnsen (f.v.), styremedlem i Mental Helse, Vestby lokallag, Ann-Mari Mellegård, initiativtager til lørdagens konsert og Linn Kirkfjell, en av artistene, samlet rundt et av mange bilder som skal auksjoneres bort før konserten. Fotografiet er tatt av Sindre Thoresen Lønnes. FOTO: OLE ENDRESEN

Marianne Torbjørnsen (f.v.), styremedlem i Mental Helse, Vestby lokallag, Ann-Mari Mellegård, initiativtager til lørdagens konsert og Linn Kirkfjell, en av artistene, samlet rundt et av mange bilder som skal auksjoneres bort før konserten. Fotografiet er tatt av Sindre Thoresen Lønnes. FOTO: OLE ENDRESEN

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Åpenhet om psykiske lidelser er bakteppet for konserten og kunstauksjonen i Rådhusteatret i Ski lørdag 25. september. – Folk har bedt om å få bidra på scenen, sier Ann-Mari Mellegård.

DEL

SKI: Anne-Mari Mellegårds datter, Birgit, slet med en bipolar lidelse. 29 år gammel valgte hun å forlate en sønn på 10 år, familie og venner 21. november i fjor.

Bekjempet tabuer

Konserten lørdag er både en minnekonsert for den unge kvinnen fra Ski, men også et fremstøt for åpenhet om det å være bipolar eller en annen psykisk lidelse.

– Birgit skjønte ikke hvorfor noe så mange strever med, skulle være tabubelagt. Hun forsøkte å bekjempe tabuer. Nå fører jeg hennes arbeid videre på min måte, sier moren, Ann-Mari Mellegård.

Profesjonelle artister og amatører i Follo har stått i kø for å få bidra på konserten. Noen strever selv med bipolar lidelse, andre har familiemedlemmer eller venner med psykisk lidelse, mens andre igjen bare ønsker å støtte saken.

– For Birgits skyld

Linn Kristin Kirkfjell, en av lørdagens artister, er selv bipolar og poengterer viktigheten av åpenhet rundt sykdommen.

– Jeg er med for Birgits skyld. Det er viktig å normalisere at vi alle har en psykisk helse, akkurat som vi gjerne snakker om vår fysiske helse.

– 800.000 mennesker i Norge har til enhver tid psykiske problemer. Det er grunn god nok til at vi skal snakke åpent om det og ikke å feie det under teppet, mener Marianne Thorbjørnsen. Hun er styremedlem i Mental helses lokallag i Vestby.

Kunstauksjon

Halvannen time før konserten gjennomføres en kunstauksjon i Rådhusteatrets foajé. Bildene, som vil henge på veggene, er gitt av kunstnerne og skal auksjoneres bort.

Overskuddet fra konserten og kunstauksjonen går til opplysningsarbeid om bipolar lidelse og til et fond der familier som ar personer med bipolar lidelse kan søke om økonomisk støtte til ferie.

Les mer om bipolar lidelse og konserten på hjemmesiden «www.pleiadene.org» og Facebook-gruppen «Birgits hjerte», som i går hadde 3721 medlemmer.

Disse medvirker

Artistene som medvirker under konserten i Rådhusteatret lørdag er Linn Kristin Kirkfjell, Kine Aune på torader, Siri Ravna (sang og gitar), Thorgeir Berger Band med Thorgeir Berge (vokal), Dagfinn Klausen (tangenter), Kjetil Sandnes (gitarer, vokal), Hallvard Gjøstein (bass), Alexander Larsen (trommer) og Eivind Staxrud (gitar).

Endre Engebretsen jazzkvartett entrer også scenen med Endre Engebretsen (gitar), Bård Melhus (saksofon), Rickard Johannesson (bass) og Rune Bryn (trommer), likeledes vokalisten Lydia Johnsen, som backes av Endre Engebretsen jazzkvartett, Marte Norddal Haugen (sang) og Ingrid Døssland (gitar), begge elever ved musikk, dans og drama ved Ski videregående.#<a$>

Sist ut er Nattskiftet band med følgende besetning:#<\p>Morten Gulbrandsen (vokal), Olav Kaldahl (vokal, akustikk, og elgitar), Kari Stene (vokal, keyboard), Johan Eide (vokal, sologitar), Per-Øystein Berglund (trommer og perkusjon).

Konferansier er Birgits yngre bror, Jostein Mellegård Jakobsen. Konserten avsluttes med allsangen «Jag vil tacka livet» med Siri Ravna som forsanger.

Artikkeltags