Gå til sidens hovedinnhold

Silje formidler budskap gjennom linsen

Artikkelen er over 10 år gammel

Ski: Det tok kun et halvt år fra Silje Josten Kjosbakken (29) kjøpte sitt første speilreflekskamera til hun etablerte seg som fotograf.

I dag bruker hun all sin ledige tid bak kamera og drømmer om å bygge fotostudio i garasjen.

– Jeg er veldig fascinert av muligheten til å formidle et budskap uten å bruke ord. Det å kunne ta bilde av en sopp og få frem en følelse, sier Silje Josten Kjosbakken.

Den fremadstormende fotografen, som er oppvokst i Vestby og bosatt på Langhus, tar oppdrag på frilansbasis og er tilknyttet studioet til Drømmefabrikken i Ski. Ryktet om den dyktige jenta har spredd seg, og Silje er travelt opptatt til å forevige personer og øyeblikk.

Fra kontorjobb til fotostudio

Fotointeressen meldte seg ikke før for ganske nøyaktig et år siden, da Silje fikk et reelt kamera i hendene. Frem til da hadde hun tilbragt flere år i shippingbransjen og sett for seg et liv foran skrivebordet.

– Jeg har jobbet med containerfrakt siden 2002, men da en bekjent overtalte meg til å investere i et ordentlig kamera, ble jeg helt hekta. Jeg har alltid vært kreativ, men aldri følt at jeg har fått frem det jeg vil formidle.

– I starten ødela jeg mange fine motiver på grunn av feil innstillinger. Jeg hadde jo ikke peiling på hva blenderåpning eller lukkertid var, men prøvde meg bare frem. I dag er jeg stolt av at jeg er selvlært, og at jeg har prøvd og feilet for å komme dit jeg er i dag.

Kastet seg ut i det

Silje kjente på frykten ved å kaste seg ut i noe helt nytt, nå som hun var etablert og nærmet seg 30. I takt med at forespørsler og gode tilbakemeldinger strømmet inn, økte selvtilliten. I samme periode gikk hun litt ned i stilling i shippingselskapet, og fikk mer tid til å dyrke den nyoppdagede interessen. I mai startet hun en blogg for å vise frem arbeidet sitt, og ble samtidig kontaktet av en fotograf som tilbød henne å leie tid i studio.

– Jeg hadde ingenting å tape og måtte bare kaste meg ut i det. I juni etablerte jeg et enkeltmannsforetak og så muligheten til å tjene litt penger på dette, forteller Silje.

Vant bloggkonkurranse

Gjennom bloggen "Et Fotografisk Minne" har Silje fått oppdrag og respons på bildene sine. I høst deltok hun i en bloggkonkurranse i regi av Chess, og fikk nylig vite at hun kapret førsteplassen.

Premien er en "bloggover" til en verdi av 75.000 kr og består av rådgivning for markedsføring og internettstrategi, redesign fra et prisvinnende designbyrå, fotoshoot og tekstveiledning.

– Det blir genialt å få hjelp med markedsføring og design. Jeg har mange visjoner for hvordan bloggen skal se ut, men jeg har verken hatt tid eller peiling til å gjøre alt optimalt på egen hånd, sier hun.

Musikk som inspirasjonskilde

Silje henter mye inspirasjon fra musikk og omgivelsene rundt seg. En sangstrofe kan bli tittelen på et bilde og et svaberg kan bli ideen til et uttrykk.

– Uansett hvor jeg er, så ser jeg en potensiell location. Det har nok allerede blitt en slags yrkesskade, ler Silje.

Alle mulige oppdrag

Selv om Silje har en spesiell lidenskap for mote og kunst, synes hun det er gøy med alle mulige oppdrag. Etterspørselen etter barnefotografering er størst, og hun tar helst portretter litt utenom det vanlige.

– Jeg er opptatt av å fange barn i øyeblikket og tar helst bilder ute med naturen i kulissene. Jeg er spesielt glad i skogen og den trolske stemningen som er der, forteller Silje Josten Kjosbakken til slutt.

Har du en drøm om å bli fotograf?

Silje gir deg sine tips:
Ha tro på deg selv og det du gjør.
Benytt deg av nettverket ditt og bruk internett for det det er verdt.
Sett deg inn i markedet og undersøk hvilke priser som gjelder. Det er bedre å få et nei av en kunde fordi du er for dyr, enn å underprise arbeidet ditt. Du gjør også en bedre jobb når du får rettferdig betalt samtidig som du ikke ødelegger markedet for andre fotografer. 
Bruk folk rundt deg som motiver og utforsk fotografiets muligheter.