Gå til sidens hovedinnhold

Verdenspremière i Ski om æresdrap

Artikkelen er over 11 år gammel

Fredag kveld har Ski kino verdenspremière på den oppsiktsvekkende filmen «Aakrosh», hvor Bollywood tar et oppgjør med æresdrap.

SKI: Samtidig som kinomaskinisten slukker salslyset for visning av filmen i Ski, har Bollywood-filmen première i Mumbai, London, Melbourne, Singapore og andre verdensmetropoler.

Når Ski er ett av premièrestedene er det takket være Shanzad Ghufoor, som har importert Bollywood-filmer til Norge i 16 år.

Cinema Bollywood

– Selv om «Aakrosh» er en spillefilm, er det første gang Bollywood har dette som et tema i en film, mener Shanzad Ghufoor. Han har drevet filmklubben Cinema Bollywood siden 1998 og vært krumtappen bak Bolly-wood-festivalen i Oslo som han startet i 2004.

Parallelt importerer han 15–20 Bollywood-filmer i året til Norge. Han har vokst opp med film og har en far som er filmprodusent i Pakistan. Dessuten organiserte han og noen venner opptak til en del scener i en Bollywood-film i Norge for 11 år siden.

– Det var helt naturlig å legge premièren til Ski og Oslo samtidig. Jeg har samarbeidet lenge med Ski kino, som har et fleksibelt personale. De er i stand til å takle det meste på kort tid, derfor er det naturlig å legge visning av Bollywood-filmer hit.

Tar opp problemer

– Det viser seg at det ofte er like mange i salen Ski som i Oslo. De kommer fra hele Follo, foruten Søndre Nordstrand og nordre deler av Østfold.

– Har ikke Bollywood-filmer et rykte som glansbilder, hvor problemene synges og danses bort?

– Det må være lenge siden du har sett en Bollywood-film. Akkurat som i Hollywood, fokuserer også Bollywood- filmene på temaer og problemer. De inneholder ikke lenger bare drømmescener, som det for øvrig er blitt adskillig færre av. Derfor er også filmene blitt kortere og har i dag en gjennomsnittslengde på drøyt to timer.

Superstjerner til våren

– Antagelser går ut på at det skjer rundt 1000 æresdrap i India hvert år. Er det vanskelig å lage en film som «Aakrosh» i India?
– Filmen er nettopp ankommet, så jeg får ikke se den før premièren fredag kveld. Jeg tror ikke det har vært vanskelig å lage denne filmen i India, selv om den viser at politiet er korrupt. «Aakrosh» har jo gått gjennom sensuren.

– De som reagerer og føler seg støtt vil i så fall være publikum i India.

Under Bollywood-festivalene har Shanzad Ghufoor ofte lykkes med å få indiske superstjerner til Oslo. Det blir ingen superstjerner verken i Oslo eller Ski denne gang, men kanskje siden.

– Jeg sikter på å sette opp flere store Bollywood-filmer i Ski både til høsten og utover våren. Før sommeren skal jeg lykkes med å få en av Bolly- woods superstjerner eller en regissør til Ski, lover Shanzad Ghufoor.