Gå til sidens hovedinnhold

Feirer kvinnedagen med krav om likelønn og hele stillinger

Artikkelen er over 5 år gammel

Nye tall fra SSB viser at andelen kvinner som jobber deltid, står på stedet hvil. Det vil feministen Vetle Bo Saga (Ap) fra Ski gjøre noe med.

Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

SKI: Det er Den internasjonale kvinnedagen i dag. Noen mener at kvinnenes kamp for likestilling har utspilt sin rolle, det mener ikke tre unge representantene for Arbeiderpartiet her i fylket. De går motsatt vei for å bedre kvinners rettigheter.

Like rettigheter

På årets paroler finnes kravet om likelønn og hele stillinger.

Andelen sysselsatte kvinner som jobbet deltid i 2014 var 34,7 prosent, mens andelen menn var 14,2 prosent.

Vetle Bo Saga fra Ski er erklært feminist.

– Kvinner bør ikke finne seg i å jobbe deltid. Det tror jeg menn aldri ville ha funnet seg i. For å være uten jobb, eller jobbe deltid i en periode av livet, kan få stor betydning senere i livet. Det går rett og slett ikke an, sier han.

I 2014 var kvinners gjennomsnittsinntekt 67 prosent av menns, i 2008 var den 63,5 prosent. Follo ligger omtrent på de nasjonale trendene. Slik bør det ikke være, mener de tre ungdomspolitikerne. De mener kvinner bør ha de samme rettighetene både til lønn og pensjon som menn.

– Tallene er alvorlige. Det kreves tiltak for å gi kvinner likelønn, sier Libak.

Lik lønn

I 2014 var gjennomsnittslønnen til sysselsatte kvinner i Ski 368.200 kroner, i Ås 354.600 kroner og i Oppegård 400.500 kroner. Menns gjennomsnittslønn var 524.300 kroner, 478.000 kroner og 604.600 kroner.

– At kvinner tjener 67 prosent av menn, er alvorlig. Det kvinner trenger er mer makt og større økonomisk frihet. Mens menn øker lønna for hvert barn de får, går kvinner ned i lønn. Likelønn er en sak å kjempe for, sier hun.

– Når det kommer til lønn og deltid, ta bevisste valg. Vær klar over konsekvensene, sier Lofthus Rooth.

Kommentarer til denne saken