Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg kan ikke skjønne det hvis noen droppet toget på grunn av den parolen

Artikkelen er over 5 år gammel

Hovedparolen i 8. mars-toget i Ås med kraftig kritikk av frihandelsavtale.

ÅS: Tirsdag ettermiddag gikk vel 50 personer i Follos eneste 8. mars-tog. Det svingte seg ut fra kulturhuset, rundt rådhuset, oppover handlegaten og tilbake igjen.

Fremst i toget gikk paroleansvarlig Saroj Pal. Tittelen lød "TISA/TTIP svekker demokratiet og svekker likestillingen".

Gresk for noen, men forkortelsene handler om to frihandelsavtaler som kan bli en realitet i Norge om noen år.

– Den norske befolkningen sover når regjeringen skal privatisere landet, sier Pal til ØB, med henvisning til at flere offentlige tjenester kan bli privatisert gjennom TISA-avtalen.

– Ikke en typisk kvinnesak?

– Jo, fordi det er kvinnene som blir hardest rammet. Det er de som er i flertall blant arbeidstagerne innen helse og skole, sier Pal.

Ikke redd for politisk splittelse

Pal, som er vara i kommunestyret i Ås for SV, er ikke redd for at ikke-sosialistiske feminister vil kvie seg for å gå i tog bak denne hovedparolen. Nedbygging av handelshindringer er ikke akkurat kjent som en sosialistisk fanesak.

– Jeg har tenkt tanken, men avtalen vil påvirke alle kvinner i alle kommuner i Norge, sier Pal.

– Jeg kan ikke skjønne det hvis noen droppet toget på grunn av den parolen, legger hun til.

Les mer om kvinnedagen i disse sakene:

Pal kommer opprinnelig fra India, hvor kvinners rettigheter ikke er i nærheten av norske forhold. Der har ikke kvinnene kontroll over eget liv, bedyrer hun.

Kampen er likevel ikke ferdig i Norge.

– Når folk spør meg om det er behov for kvinnedagen, synes jeg de to siste årene viser behovet, sier hun til ØB. Med klar referanse til reservasjonsrettsaken og regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

Kvinner i fokus

Hovedtaler inne i kulturhuset etter toget var Anita Sæbø fra kvinnegruppen Fokus. Hun trakk frem FNs bærekraftsmål for fremtidens verden.

– Det skal være lik lønn for likt arbeid, siterte hun.

Kvinnedagen i Ås har et sterkt internasjonalt tilsnitt, og ble ledet av Saima Mushtaq, lederen av den internasjonale kvinnegruppen.

Flere kvinner kom opp på scenen og fortalte om hvordan de ble møtt av det norske samfunnet da de ankom Norge fra utlandet.

Kulturhuset er også et sted for revy, teater og sang. Les ØBs historie om veien frem til premièren for Åsrevyen 2016: Revygjengen i Ås har brukt 300 timer for fire kvelder i søkelyset (kun for abonnenter)

 

Kommentarer til denne saken