Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner irriterer seg over fotgjengere uten refleks

Mange bilister opplever at det er skummelt å ikke se fotgjengere i mørket. Det er store forskjeller når det kommer til holdninger til refleks.

I en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Trygg Trafikk og Fremtind oppgir 6 av 10 kvinner at de blir irriterte når fotgjengere ikke bruker refleks. Bare 3 av 10 menn svarer det samme.

- Nå blir det mørkere og dermed vanskeligere å se både fotgjengere og syklister på veiene. Å bruke refleks er et enkelt tiltak som krever lite. Finn frem refleksen og sett ned farten, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

8 av 10 kvinner svarer også at de er redde for å kjøre på noen i mørket, mens under 6 av 10 menn svarer det samme. Likevel oppgir 34 prosent av menn, mot 30 prosent av kvinner, at de har opplevd ulykker eller farlige situasjoner med fotgjengere, syklister eller tilsvarende i mørket.

Les også

Evy (94) får ikke omsorgsbolig selv om halvparten står tomt: – Det verste nå er å være innestengt hele tiden. Jeg er blitt så nervøs

- Jeg synes det er mye at en av tre har opplevd dette. Det er fullt mulig å forebygge disse situasjonene, forteller Nilsen.

Hun får støtte fra Trygg Trafikk.

- Det er flere tiltak som kan bidra til å redusere farlige situasjoner i mørket. Det ene er selvfølgelig at de som går og sykler bruker refleks og lys og ser seg for, men her må også bilførerne ta sin del av ansvaret. Dårligere sikt påvirker reaksjonstiden, dermed må farten ned i områder hvor du har dårlig oversikt. Som bilfører må du nesten forvente at mange fotgjengere er lite synlige i mørket og kunne handle deretter, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Løsningen er like enkel som den er genial

- Et annet interessant funn er at kvinner oppgir at de ser dårligere enn menn. Det er mulig damene undervurderer sitt eget syn, eller at mannfolka overdriver sine egne evner. Det vi vet, er at jo eldre vi blir, dess dårligere blir synet , sier skadeforebyggeren.

Les også

Heidi Alice reiste til Moskva for å bli frisk av MS – ble akutt syk, gitt opp av legene og svevde mellom liv og død

75 prosent av kvinnene synes det er vanskelig å se fotgjengere i mørket selv om de går i opplyste gater, mot 58 prosent av menn. 8 av 10 kvinner sier også at de skulle ønske flere fotgjengere brukte refleks i mørket, mens 6 av 10 menn mener det samme.

- Den beste løsningen som er like enkel som den er genial; bruk refleks, avslutter Therese.

Kommentarer til denne saken