Gå til sidens hovedinnhold

La butikkene bestemme selv

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Henrik Drivenes fra Handel og kontor maner i sitt innlegg fredag nærmest frem en dommedagsprofeti over hvordan samfunnet vil se ut dersom vi tillater søndagsåpne butikker. Forskjellen mellom oss er at mens han vil tvinge butikkene til å holde stengt, vil vi at de selv skal kunne bestemme om de skal ha åpent eller ikke. Frihet er alltid bedre enn tvang og jeg skulle ønske venstresiden var mindre opptatte av å bestemme over alt og alle.

Videre trekkes butikkansatte som har stått i frontlinjen under pandemien frem, og Drivenes mener vi er usolidariske som i tillegg skal «tvinge» dem til også å jobbe søndager. Som jeg nevnte i innlegget mitt finnes det mange andre yrkesgrupper som også har stått i frontlinjen av denne pandemien som er helt nødt til å jobbe søndager for å få hjulene til å gå rundt. Nå som vi anstrenger oss for å handle utenom de mest belastede tidspunkter for å kunne holde avstand til andre i butikkene, ville en ekstra åpningsdag hjulpet. Det at de butikkene som ønsker det holder åpent på søndager betyr ikke at man MÅ handle på en søndag, men man har muligheten.

Vi i FpU mener det er urettferdig at man skiller mellom såkalte Brustad-buer og vanlige butikker. Hvorfor skal noen få holde åpent og andre ikke? Mange butikker sperrer gjerne av en del av butikken sin på søndager slik at kundene ikke skal kunne bevege seg i hele butikken, og dermed oppfyller de størrelseskravene for å kunne holde åpent. Likevel, hvis du skulle trenge noe som ligger i en hylle utenfor det sperrede området, så henter de butikkansatte det gjerne for deg.

Dette er tullete regler som ikke henger på greip, og et av mange eksempler på politisk overstyring vi fint kan klare oss uten. Vi er opptatt av likebehandling mellom butikkene og vil derfor gi alle den samme muligheten til å holde åpent på søndager, ikke skille mellom butikkene. For, som jeg sa i mitt første innlegg, det er ingen grunn til at Plantasjen skal få holde åpent, men ikke Maxbo. For øvrig klarer Plantasjen og andre butikker som får holde åpent på søndager seg helt fint, så det ser ikke ut til å ha bydd på store problemer for dem.

Søndagsstengte butikker er også et særnorsk fenomen som ikke har noe for seg. Det er ikke lenge siden de samme som i dag er imot søndagsåpne butikker var imot farge-tv og at butikkene ikke skulle få være åpne lenger enn til 16:00. Verden utvikler seg, og jeg er stolt av å være med i et parti som vil følge den utviklingen.

Poenget mitt om at flere studenter ønsker å jobbe søndager står seg fortsatt selv om Drivenes hevder at de fleste i Norge ønsker å jobbe i greie, normale arbeidstider. Det kan vi nok være enige om, men det forandrer ikke det faktum at veldig mange er nødt til å jobbe også utenom det som anses for gunstig arbeidstid. Flere studenter som har forelesninger i ukedagene vil gjerne jobbe helger og vår oppgave som politikere bør være å legge til rette for å skape arbeidsplasser og spesielt gi ungdom en fot innenfor arbeidsmarkedet. Det gjør vi ikke gjennom flere reguleringer og påbud, men gjennom å la butikkene og bedriftene våre få større frihet. I tillegg kan arbeidsgiver i de butikkene som ønsker å holde åpent fint ansette noen som vil jobbe søndager uten at det vil gå nevneverdig ut over de andre.

Jeg slutter aldri å bli forundret over politikere og andre som mener de har mye bedre peiling på butikkenes drift enn butikkene selv, men jeg blir ikke lenger overrasket over at fagforbund i LO har en politisk slagside.

Julianne Cornelia Ofstad, Formann i Viken FpU, Ski

Kommentarer til denne saken