Gå til sidens hovedinnhold

La frukt og grønt ligge urørt til de som vil kjøpe dem

Var det deg, med grå teskjorte som snudde alle tomatene før du plukket ut dem til salaten til kjæresten?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eller var det deg, med blomstrete kjole som klemte, veldig forsiktig, morellene før du valgte kurven som skulle brukes til å pynte bursdagskaken til barnebarnet? Eller var det deg som ingen så, som dro pærene opp av esken for å se om det lå noen som så friskere ut under, bare til å ha på tur?

Ingen klemmer på rundstykker eller småkaker som kjøpes løsvekt; matprodusentene, leverandørene og butikkledere har gjort sitt ytterste, til å sikre at mat på disken er ren og frisk, ikke minst i pandemien, og for at du, som alle andre, skal kunne handle uten å spre smitte eller bli smittet; avisene skriver om alt vi har lært om hygiene det siste året, og om hvilken pris noen måtte betale for andres uforsiktighet – eller uflaks. Du, som alle, vet også at hygiene og smittevern er en del av livet, som viser at vi bryr oss om hverandre, ikke bare under koronapandemien.

Det er lov å glemme seg, som Erna sa engang på Geilo. Men du må vel også bli enig, om at epler, tomater, pærer, jordbær og mye annet som er friskt og godt smaker så mye bedre når du vet at ingen andre har klådd på det i butikken før deg?

Så vær så snill, og la frukt og grønt på løsvekt ligge. Til de som vil kjøpe urørte varer kan gjøre det uten at du ha klådd på dem først. Takk!

Til butikkeiere: Takk for at dere har holdt ut gjennom det siste året, til egen risiko. Det viser seg dessverre at dere bør skilte all mat som stilles ut til "løsvekt" med "Ikke rør" plakater. Selv under pandemien.

Til kommunene og smittevernlegene: Har dere en informasjonsplikt, i det minste, overfor kunder og butikkeiere her, med smittevernloven i hånda?

Kommentarer til denne saken