La meg først bare fastslå at gratis skolemat ikke finnes. Skolemat er anslått til å koste anslagsvis ca. 3 mrd. på landsbasis

TAKK FOR MATEN: - a meg først bare fastslå at gratis skolemat ikke finnes. Skolemat er anslått til å koste anslagsvis ca. 3 mrd. på landsbasis., skriver May Grethe Rosenberg i Nordre Follo Høyre i dette innlegget.

TAKK FOR MATEN: - a meg først bare fastslå at gratis skolemat ikke finnes. Skolemat er anslått til å koste anslagsvis ca. 3 mrd. på landsbasis., skriver May Grethe Rosenberg i Nordre Follo Høyre i dette innlegget. Foto:

Av
DEL

MeningerGratis skolemat har igjen blitt gjenstand for høylytte debatter både lokalt og nasjonalt. La meg først bare fastslå at gratis skolemat ikke finnes. Skolemat er anslått til å koste anslagsvis ca. 3 mrd. på landsbasis.

Penger skal fordeles og man må som kjent prioritere. Selv om vi hadde hatt en enorm sekk penger som vi kunne øse helt ukritisk ut av er jeg neimen ikke sikker på om skolemat hadde vært noe jeg ville prioritert verken som mor eller politiker.

Det er flere årsaker til dette. Jeg nevner noen.

Mange barn har allergier og sykdommer som krever diett, og feil mat kan få katastrofalt utfall. Lærerne skal ikke ha ansvaret for at «riktig mat» havner hos «riktig barn». Det er et stort ansvar å legge på en lærer som har ansvaret for 20–25 barn.

Som forelder må det være viktig å vite hva, og hvor mye barnet spiser i løpet av skoledagen. Dette har man full oversikt over ved å sørge for en god og næringsrik matpakke, som ikke trenger å bestå av to tørre brødskiver. Matpakka kan være både innbydende og næringsrik, og det har vi i Høyre full tillit til at foreldre tar ansvar for.

Barn som eventuelt ikke spiser opp maten sin har rester i matboksen etter endt skoledag, og barn som kaster maten sin blir fanget opp av ansatte i skolen. Når man velger å få barn påtar man seg samtidig et foreldreansvar. En del av dette er å sørge for mat til eget barn, og dette ansvaret bør ikke lempes over på offentlige budsjett og de ansatte i skolen.

Så er det dessverre slik at ca. 3 % av barna i skolen ikke har med seg mat. Om samme barn kommer på skolen uten mat gjentatte ganger tas det kontakt hjem, og skolene har ordninger og rutiner som ivaretar dette. Som kjent er det mange barn som har utfordringer av ymse slag. Det kan være både faglig, sosialt eller psykisk. Da må det være bedre å bruke pengene på tidlig innsats, og hjelpe disse barna i form av flere kvalifiserte lærere, annen nødvendig kompetanse er helsesykepleiere, psykiatriske sykepleiere, psykologer og andre.

Primæroppgaven til skolen er å sørge for at alle lærer å skrive, lese og regne, og å hindre frafall i skolen.

Det er selvsagt viktig at det blir satt av tilstrekkelig tid til å spise, gjerne utendørs når været tillater det. At det ikke er kaotisk og stressende, men at det gjøres til en hyggestund. Det er lærenernes ansvar. Høyre slår et slag for matpakka – matpakke kan aldri bli feil, og den kan inneholde akkurat hva du vil av sunn og næringsrik mat slik at hode og kropp kan fungere hele skoledagen. Det er et foreldreansvar.

May-Grethe Rosenberg, listekandidat nr. 25 Nordre Follo Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags