SKI/OSLO: «Passtime 25.05 Grønland politistasjon 2000 kroner» var det en som la ut på Finn.no. Lokasjonen i annonsen er plassert i Ski.

– Selger min passtime for 2 personer onsdag 25.05 da vi har fått det ordnet, sto det i annonsen.

Da ØB sjekket linken søndag morgen var den fjernet.

Dette var ikke den eneste passtimen som lå ute. «PASSTIME 2 person i dag klokken 08:30!!!!» sto det i en annen annonsene hvor noen tilsynelatende solgte sin passtime i Oslo Finn.no.

Advarer

Forbrukerrådet advarer mot å slå til ukritisk på tilbudene.

Den enorme pågangen etter pass, samt leveringstrøbbel hos produsenten, gjør at ventetiden for passtime i Oslo og Viken akkurat nå er på flere måneder.

Politiet forventer at det snart vil bli hele ti ukers ventetid på å få passet sitt – etter at passtimen er gjennomført. Med en slik situasjon kan det bli krevende å i det hele tatt få nytt pass sitt i 2022.

Situasjonen gjør at flere har sett sitt snitt til å selge passtimer på Finn.no.

Avisa Oslo har søndag morgen sett fem annonser på Finn.no hvor brukerne hevder at de vil selge sine egne passtimer i Oslo. Det var VG som først omtalte fenomenet.

Slettet annonsene

«Jeg vet at det er høy etterspørsel på pass, og selger passtime for 2 pers i dag» skriver brukeren bak en av annonsene søndag morgen.

Prisene på de forskjellige tilbudene strekker seg fra 500 kroner til 2000 kroner.

Avisa Oslo har forsøkt å kontakte brukerne, enten på telefon eller deres Finn-profil, for å høre om hvorfor de forsøker å selge timene sine.

Alle fem annonser ble slettet fra plattformen kort tid senere.

Kun en av brukerne har svart på melding i etterkant. Personen hevder at hun skal ha fått en e-post om at slikt ikke passer seg på Finn.no.

Etter hvert har en annen bruker svart at det skal ha vært Finn som fjernet annonsen fordi den ikke passet i noen kategori. Han formidler likevel å ha fått tre interessenter og at han fikk solgt timen.

Avisa Oslo har ikke funnet noen informasjon hos politiet eller i lover og regler som sier noe om hvorvidt det er forbudt å selge passtimer. Oslo politidistrikt har ikke besvart vår henvendelse om situasjonen på søndag.

Forbrukerrådet er skeptisk

Forbrukerrådet ser at den voldsomme etterspørselen for pass øker nå som ferien nærmer seg. De spesielle salgsfenomenet på Finn er noe de kjenner igjen ved salg av billetter til konserter, festivaler og sportsbegivenheter.

– Jeg ser ikke bort fra at personer med uærlige hensikter kan forsøke å lure folk som er desperat ute etter en passtime før sommeren. Du har ingen garanti for at passtimen du har kjøpt av en privatperson verken finnes eller ikke har blitt solgt til flere andre, svarer forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Avisa Oslo.

Han oppfordrer folk som ikke har bruk for passtimen sin til å avbestille på ordinært vis. Slik kan andre benytte seg av den på politiets nettside når den blir ledig.

– Hvilke råd vil dere gi til personer som vurderer å slå til på slike annonser?

– Jeg er skeptisk til å satse ferien på en passtime kjøpt privat, og understreker at det er den reisendes ansvar å ha reisedokumentene i orden før avreise. Verken reiseforsikringen eller reiseoperatøren har noe ansvar hvis du kommer til flyplassen med et utdatert pass.

Han fortsetter:

– Hvis du likevel vil forsøke deg på en passtime kjøpt privat, så bør du så grundige undersøkelser som mulig for å avdekke om vedkommende er seriøs. Dette gjelder særlig hvis denne passtimen er styrende for bestilling av ferie for hele familien. Du kan likevel aldri være helt sikker, forteller Iversen.

Finn vil vurdere annonsene

Finn.no opplyser til Avisa Oslo at alle annonser går gjennom en kontroll, også annonser for passtimer til salgs.

– Vi oppfordrer også alle til å si ifra til oss dersom man mistenker at det er noe galt med annonsen eller annonsøren, noe vi også gjør når det gjelder slike annonser, svarer senior kommunikasjonsrådgiver Adéle Cappelen Blystad i Finn.no

På spørsmål om det er aktuelt for selskapet å ta grep for å forhindre at flere slike annonser legges ut, svarer hun:

– Tidligere har vi stoppet annonser der det er satt begrensninger for videresalg av et produkt, og det vil også kunne bli aktuelt dersom det viser seg at det er begrensninger for videresalg av passtimer. Vi vurderer fortløpende våre egne regler og rutiner, og det kan bli aktuelt å forby salg av passtimer, men foreløpig har vi ikke sett noen problemer med dette.

– Vent med å bestille reise

Ifølge politiet må man ved endring av antall personer eller oppmøtested til en passtime, avbestille timen og bestille et nytt tidspunkt.

Den krevende situasjonen gjør at politiet nylig har gått ut med en klar oppfordring.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

Politiet anslår at passkrisen først vil normalisere seg i oktober/november.

Selv om køen i Oslo er enorm, anbefaler politiet at man kan dra til andre passkontorer for å få time tidligere. På Grålum i Sarpsborg går det raskere.