Gå til sidens hovedinnhold

La Viken virke

Utskjellingen av Viken har vært en rødgrønn forlystelse lenge. Noen kaller dannelsen av fylket det dummeste vedtaket som er gjort, noen mener Viken er fylket ingen vil ha og atter andre nærmest fråder om munnen og kaller det selve symbolet på sentralisering.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiets politikere er godt representert i alle kategorier av utskjellingen.

Jeg lurer på hva Viken har gjort mot folk som rettferdiggjør en slike harme. Hvilke tjenester til innbyggerne er det Viken har rasert? Har Viken lagt ned fødeavdelinger, skoler, gitt blaffen i veiutbygginger og kollektivtrafikk? Eller fjernet støtten til kulturtilbud, ødelagt klima og miljø og vendt ryggen til kommunene i fylket?

For å vri litt på et Monty Python sitat: «What has Viken ever done to you?» Når Senterpartiet skal svare på dette, sier de rett ut at Viken er en symbolsak på sentralisering. De blir svar skyldige når de må være konkrete på hva som er feil, de har ikke noen gode eksempler.

Vi i Høyre er uenige i mye av den politikken det rødgrønne fylkesrådet i Viken fører. Kanskje aller mest når det gjelder raseringen av den velfungerende inntaksordningen til videregående opplæring vi hadde i Akershus. Men det er jo på grunn av Aps fylkesråd Siv Jacobsens politikk, ikke på grunn av at Viken er Norges 6. største fylke.

Sannheten er at Aps fylkesrådsleder Tonje Brenna og finans-fylkesråd Halvard Ingebrigtsen har gjort et godt arbeid for å utforme det nye fylket, korona til tross. Dette er hva fylkesrådet skrev da man la frem bærekraftsrapporten i juni: «2020 var Vikens første år, og ambisjonen var ikke kun å slå sammen tre tidligere fylkeskommunen, samt deler av Statens vegvesen. Målet var å bygge en ny fylkeskommune. Det er en stor og langsiktig oppgave, og 2020 kan sees på som året da vi bygget grunnmuren.»

I Høyre synes vi at når man nå har brukt mer enn 300 millioner på å bygge grunnmuren til et nytt fylke er det ingen grunn til å kaste hundrevis av skattebetalerne millioner ut av vinduet på å rive den ned igjen. Det må være sånn at skattebetalernes penger må brukes på bedre skole, bedre kollektivtrafikk, mer frivillighet og et rikt kulturliv. Ikke ørkesløse runder med ny fellesnemnd, nye ansettelser av rådmenn og ledelse, innplassering av ansatte og nye organisasjonskart x 3.

Alt i hastverk for å nå valget om to år. Dette er oppskriften på kaos og handlingslammelse og ikke en eneste innbygger vil få et bedre tilbud av det. Det viktige jobben for å få et bedre kollektivtilbud vil måtte vente, det samme med viktige investeringsbeslutninger i nye skolebygg og kraftfulle tiltak for klima og miljø.

Tonje Brenna har lovet å levere en grundig utredet sak til fylkestinget i februar om konsekvenser av å oppløse Viken. For min del ser jeg frem til den saken. Det blir spennende å se om Senterpartiet i regjeringsforhandlingene er like opptatt av den lokaldemokratiet som de liker å smykke seg med, eller om vil de heller presse sin vilje gjennom via den nye regjeringen.

Anette Solli, Gruppeleder Viken Høyres fylkestingsgruppe, Viken

Kommentarer til denne saken