SKI: Søndag 11. desember, etter flere år med arbeid, skal endelig den nye togtunnelen inn mot Oslo åpnes. Dagen etter, den 12. desember, er satt av til den offisielle åpningen med snorklipping og prominente gjester på Ski stasjon.

LES OGSÅ: Kom igjen, folkens! Nå skal vi lage liv og røre

I den forbindelse har Nordre Follo kommune (NFK), sammen med Ski sentrumsforening og Østlandets Blad laget et program for en storstilt markering.

LES OGSÅ: Det ØB fikk se, er noe passasjerene på Follobanen forhåpentligvis aldri får se

Skal lage skikkelig byfest

– At vi bruker 37 milliarder kroner på at Oslo-folk kun skal bruke 11 minutter på reisen hit til oss, må jo feires skikkelig, sier Mette Skrikerud i NFK.

Kommunen har månedlige møter med Ski sentrumsforening. Der kom ideen om en storstilt markering i forbindelse med åpning av Blixtunnelen.

– Vi skal lage byfest for alle innbyggerne, men da trenger vi at så mange som mulig vil stille opp, sier Tone Aurlien Karlsen fra NFK til ØB.

Gratis plass for julemarked

Planen er at alle butikker i gågaten og andre steder i sentrum av Ski, pluss Ski storsenter, skal markere dagen med å trekke butikken ut på gaten. I tillegg vil det bli lagt opp til julemarked i gågaten. Det skal være gratis å stille med egen bod for salg. Blir trykket i gågaten for stort, vil kommunen åpne for at også øvre torg kan benyttes til bodplasser. Her er det bare å ta kontakt med kommunen for å vise din interesse.

– Vi inviterer til det vi kaller et jule-popup-marked hvor vi trenger at folk flest engasjerer seg til noe som kun skal være positivt for alle oss som bor her, og det er gratis å stille med egen salgsbod, forteller Skrikerud.

Middag for kun 111 kroner

I tillegg har tre restauranter, No4, Balkan og Don Pablos Pizza sagt seg villig til å serverer minst en rett til kun 111 kroner. Det er tradisjon, noen ganger, for at restauranter selger middager til 100-lappen. Nå har arrangementskomiteen tenkt at de vil plusse på 11 kroner som skal symboliserer tiden det tar å kjøre toget på strekningen Ski-Oslo, eller Oslo-Ski, som næringsdrivende i Ski ønsker å fokusere på.

Nå håper arrangøren at også flere restauranter henger seg på middagstilbudet.

Alle lag og foreninger, pluss privatpersoner må nå kjenne sin besøkelsestid og melde seg på til den store byfesten.

LES OGSÅ: – Velkommen til verdens fineste Ski stasjon!

Gleder seg

Konstituert ansvarlig redaktør i ØB, Anders Nordheim Dahl, gleder seg stort til den store festen, og er stolt av at ØB er med på laget denne dagen.

– Nå håper jeg at folk møter opp og lager tidenes fest sammen i byen vår. At alt som kryper og går av mennesker tar turen, og at kreative sjeler bidrar til at de som kommer får et tilbud og en fest vi kommer til å huske de neste tiårene. Det er mørke tider, og nå trenger vi en skikkelig fest. Den skal vi lage sammen, sier redaktøren.

Det er bare å melde seg på

– Vi vil si ja til alle som måtte ha noe positivt å bidra med, følger Skrikerud opp.

Sentrumsforeningen har laget sitt eget Facebook-arrangement, hvor man kan melde seg på og få den siste og oppdaterte informasjonen om festen den 12. desember. De som ønsker å melde sin interesse for utendørs julemarked, kan klikke her.


ØB vet at også Follo Gatekunst skal bidra, i tillegg til ungdomsklubben «Kjellern». Også Naturfotofestivalen skal stille ut bilder den samme mandagen.

– Vi har også invitert et korps, men har ikke fått et endelig svar på om de kan stille, avslutter Karlsen.

Vi kommer tilbake mer enda flere detaljer om feiringen i dagene som kommer.